Zupa krem z papryki by szelmaa
120g młodej cebuli 400g strąków czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek 3/4 l rosołu 125g gęstej śmietany 100g zmrożonego masła sól, świeżo zmielony biały pieprz Cebulę pokroic na cienkie krążki. Umyć strąki papryki, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki średniej wielkości. Rozgrzać olej w garnku i udusić cebulę. Odłożyć jej ok. dwóch łyżek. Do pozostałej cebuli dodac pokrojoną paprykę i poddusić. Wlać rosół lekko gotować 20-25 minut na średnim ogniu. Garnek zestawic z ognia i zmiksować warzywa. Dodać śmietanę i masło, miksować tak długo, aż zupa nabierze konsystencji spienionego kremu. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać odlożona cebulą.
pryzmaty