Kuskus marokanskiPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.500 g kuskusu (przepis w "ogolne",500 g lopatki baraniej,250 g wolowiny pokrojonej w niewielkie kawalki,150 g koncentratu pomidorowego,4 obrane cukinie,1 lodyga selera,1 cebula naszpikowana 2 gozdzikami,1 wypestkowana i pokrojona zielona papryka,1 ostra papryczka,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,15 g rodzynkow wymoczonych w wodzie,250 g wymoczonego grochu wloskiego,szczypta szafranu,2 lyzki harissy (przepis w "ogolne"),szczypta mielonej galki muszkatolowej,sol, pieprz,1 peczek swiezej kolendry do przybrania.1. Do pojemnego rondla wlac 2 l wody. Osolic, dodac koncentrat, szafran, galke.Zagotowac, po czym gotowac na malym ogniu 15 min.2. Dodac miesa, przygotowane warzywa (poza grochem), zielona pietruszke i pozostale przyprawy. Wymieszac, zagotowac, po czym gotowac ok. 40 min.3. Kuskus ugotowac na parze i odstawic w cieple miejsce. Groch ugotowac wbulionie.4. Rodzynki przelozyc do miseczki, zalac 1 lyzka wazowa goracego bulionu, dodacharisse. Wymieszac starannie sos.5. Kuskus ulozyc na okraglym polmisku w formie kopca. Na wierzchu umiescic kawalki miesa, oblozyc je ugotowanymi jarzynami, obsypac grochem i listkamikolendry. Osobno podac sos i bulion.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 40.
ellea2