Udziec jagniecy z 40 zabkami czosnkuPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.1 udziec jagniecy,3 obrane zabki czosnku,12 filetow z anchois,100 ml oliwy,1 lyzeczka mielonego tymianku,1 lyzeczka mielonego rozmarynu,1 lyzeczka pieprzu,40 zabkow czosnku,200 ml bulionu,300 g oczyszczonych i umytych lisci szpinaku,300 g umytych brokulow.1. Filety z anchois moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, osaczyc, pokroic wmale kawalki. 3 zabki czosnku pokroic w plasterki. Oliwe wymieszac z ziolamii pieprzem.2. Z udzca wyjac kosc udowa (kosc podudzia zostawic). W miejsce po kosci wlozycplasterki czosnku i kawaleczki filetow z anchois. Udziec zwiazac mocno bawelniana nicia, nastepnie posmarowac oliwa wymieszana z ziolami. Piec w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku, lub na ruszcie. Czas pieczenia zaleznyjest od wagi udzca - nalezy liczyc ok. 20-25 min na 1 kg.3. Nie obrane zabki czosnku zalac wrzatkiem, gotowac 5 min. Odcedzic, ostudzic,obrac, gotowac na malym ogniu, w 200 ml bulionu, przez dalsze 15 min.4. Szpinak i brokuly umiescic w osobnych rondelkach. Zalac woda z gotowaniaczosnku, gotowac w niej: szpinak przez 10 min, a brokuly przez 15.5. Upieczony udziec ulozyc na polmisku, na ugotowanych zabkach czosnku. Podawacze szpinakiem i brokulami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 92.
ellea2