Nerki cielece zapiekane w lisciach kapustyPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.1 duza glowka wloskiej kapusty,2 nerki cielece,20 g masla,sol, pieprz.Farsz:250 g cieleciny,1 mala cebula,2 kromki bulki bez skorki,1 lyzka pokrojonej pietruszki,1 lyzka masla,4 lyzki smietany,1 jajo,sol, pieprz.Sos:2 male cebulki,60 g masla,200 ml bulionu (moze byc z kostki),50 ml bialego wina,3 lyzki musztardy,4 lyzki bitej smietany,1 peczek szczypiorku.1. Kapuste oczyscic ze zwiedlych lisci, wyciac glab. Wybrac 12 ladnych lisci,wlozyc do wrzacej, osolonej wody, trzymac przez 1 min. Przelozyc do zimnejwody, ostudzic. Z lisci wyciac zgrubienia.2. Przygotowac farsz: obrana cebule drobno posiekac, podsmazyc na masle, ostudzic. Cielecine zemlec w maszynce. Bulke pokroic w kostke i polac smietana.Przelozyc do miseczki, dodac jajo, zielona pietruszke, sol, pieprz. Wymieszac.3. Wykroic z nerek tluszcz. Nerki umyc, posypac sola, pieprzem. Podsmazyc namasle ze wszystkich stron.4. Ulozyc po 6 lisci - jeden na drugim. Na wierzchu rozsmarowac farsz. Na farszu polozyc po 1 nerce. Zrolowac, zawinac w folie posmarowana maslem. Wstawic do piekarnika, piec 45 min w temp. 200żC.5. Przygotowac sos: obrane i posiekane cebulki podsmazyc na 1 lyzce masla. Dodac bulion, smietane. Gotowac 10 min bez przykrycia. Wymieszac z musztarda idrobno posiekanym szczypiorkiem.6. Rolady wyjac z pieca, pokroic na grube plastry, polac sosem. Podawac z kluseczkami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 92.
ellea2