Wątróbka cielęca z cytryną500 g wątróbki cielęcej,2 cytryny,1 cebula,1/2 szklanki bulionu z kostki,łyżka posiekanej zieleniny,ząbek czosnku,100 g kwaśnej śmietany,łyżka mąki,łyżka oleju,sól, pieprz,cukierWątróbkę opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej włożyć wątróbkę i krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem i trzymać w ciepłe pod przykryciem. Cytryny obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia. Mąkę rozprowadzić wystudzonym bulionem, dodać do cebuli i czosnku, zagotować. Do sosu dodać śmietanę, cząstki cytryny oraz zieleninę. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Do sosu włożyć wątróbkę i podgrzać, nie gotować.
ellea2