Sznycle cielece ze smietanaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.400 g cieleciny z udzca,30 g masla,2 lyzki maki,250 ml smietany,3 lyzki soku cytrynowego,3 filety anchois,1 lyzeczka startej skorki cytrynowej,1/2 lyzeczki estragonu,sol, pieprz.1. Mieso umyc, pokroic skosnie w poprzek wlokien na 4 sznycle. Rozbic lekkotluczkiem, posypac sola, pieprzem i maka.2. Na patelni rozgrzac maslo. Wlozyc sznycle, smazyc na srednim ogniu z kazdejstrony 3-4 min.3. Sznycle przelozyc do garnka. Zalac smietana wymieszana z 1/2 lyzeczki maki.Dodac sok cytrynowy i starta skorke z cytryny dokladnie umytej i sparzonejwrzatkiem.4. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 20-25 min. Pod koniec pieczenia dodacestragon i roztarte filety anchois. Doprawic sola i pieprzem.5. Sznycle podawac z kladzionymi kluskami i zielona salata w sosie winegret.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 66.
ellea2