Nerkowka pieczonaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.1,5 kg cieleciny z nerka (gorka lub forszlak),70 g masla,1 cebula,200 ml bialego wina,100 ml smietany,sol, pieprz.1. Mieso umyc, oproszyc sola i pieprzem. Zawinac wokol nerki, zwiazac sznurkiem. Osuszyc, ponownie posolic, zrumienic ze wszystkich stron na 2 lyzkach masla. Przelozyc do brytfanny, posmarowac 1 lyzka masla, wlozyc obrana,drobno pokrojona cebule, zalac winem, wstawic do piekarnika. Piec 15 min wtemp. 250żC. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200żC, przykryc folia aluminiowa.Piec ok. 1 godz. W czasie pieczenia nie obracac miesa, tylko smarowac maslemi polewac sosem z pieczenia. Gdy pieczen bedzie miekka, zdjac folie i piectak dlugo, az sie mieso ladnie przyrumieni.2. Nerkowke wyjac z brytfanny a sos przelac do garnuszka, dodac smietane, doprawic pieprzem, zagotowac.3. Mieso razem z nerka pokroic w plastry. Podawac z kladzionymi kluskami i sosem przelanym do sosjerki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 62.
ellea2