Poulet marengoMłodą kurę mięsną, po nasoleniu, pozostawiamy w spokoju przez godzinę. W brytfance rogrzewamy silnie 1/4 litra dobrego oleju jadalnego i w tłuszczu tym obsmażamy kurę ze wszystkich stron na rumiany kolor. Czas obsmażania wynosi około 25 minut W oddzielnym rondlu przyrządzamy sos z 15 dag koncentratu pomidorowego, 5 najdrobniej posiekanych ząbków czosnku, szczypty soli, łyżeczki cukru oraz 1/2 litra wytrawnego białego wina. Sos gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Kurp dzielimy na 4 części i wkładamy do sosu. Można też do gorącego oleju, w którym obsmażaliśmy kurę wlać kieliszek koniaku i tak "uperfumowany" tłuszcz wlać do sosu pomidorowego. Rondel szczelnie nakrywamy i kurę dusimy w sosie, na małym ogniu do miękkości. Gdyby sos zbyt zgęstniał, można rozcieńczyć go odrobiną białego wina lub gorącej wody. POULET MARENGO podajemy z ryżem wypieczonym na sypko i bardzo suto posy"Twój Styl"
ellea2