Piers indycza faszerowana w sosie smietanowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.750 g piersi indyczej,100 ml bulionu z kury,100 g masla,bialko z 1 jaja,300 ml smietanki,200 ml smietanki kremowki,16 suszonych sliwek namoczonych w wodzie i wypestkowanych,50 g rodzynkow wymoczonych w wodzie,sok z 1/2 cytryny,cienko obrana i pokrojona w :julienne" skorka z 1/2 cytryny,1 lyzka armagnacu,1 lyzka porto,sol, pieprz.1. Piers indycza obrac ze skory; z najgrubszej jej czesci wyciac 4 plastry (pook. 150 g kazdy). Naciac je ostrym nozem tak, by w kazdym powstala glebokakieszen. Reszte miesa zemlec, dodac bialko, przetrzec przez sito, nastepniemieszajac, dodawac stopniowo kremowke. Mus osolic i wymieszac. 2 lyzki musupolaczyc ze skorka pomaranczowa i porto. Farszem tym nadziac 8 sliwek. Reszta musu napelnic "kieszenie", wlozywszy do nich uprzednio po 2 wypestkowanesliwki oraz rodzynki. Nafaszerowane piersi obsmazac na 2 lyzkach silnie rozgrzanego masla, po 2 min z kazdej strony. Zdjac z patelni, zawinac w folie iwstawic na 10 min do nagrzanego do temp. 220żC piekarnika.2. Z patelni zlac tluszcz, zalac ja armagnacem, a nastepnie bulionem. Odparowacdo konsystencji syropu, dodac smietanke, wymieszac, zagotowac, dodac resztemasla. Sos doprawic sola i pieprzem. Indyka odwinac z folii, ulozyc na polmisku, przybrac nadziewanymi sliwkami i polac sosem. Podawac z ugotowanymi,a nastepnie obsmazonymi na masle kartoflami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 18.
ellea2