Szaszlyczki z kaczka30 szt. Czas przygotow. 2 godz.1 kaczka (ok. 2 kg),1 mala puszka kompotu z ananasa,1 owoc mango,1 korzen imbiru,30 czeresni koktajlowych.Sos:50 ml sosu sojowego,2 lyzki wody,1 lyzka miodu,1 lyzka octu,2 lyzki wodki,1 lyzeczka maki ziemniaczanej,1/2 lyzeczki tabasco.Galaretka:250 ml wina madera,2 lyzeczki zelatyny.1. Kaczke sprawic odcinajac szyje i skrzydla, umyc dokladnie, osuszyc, posolic.Odstawic na kilka godzin. Piec na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temp.200żC przez 1,5 godz polewajac czesto sosem z pieczenia. Z ostudzonej kaczkiwyjac kosci, a mieso pokroic w kostke o boku 1,5 cm.2. Ananas wyjac z puszki, osaczyc na sicie, pokroic na kawalki o boku 1,5 cm.Owoc mango umyc, obrac ze skory, pokroic w kostke o boku 1,5 cm. Korzen imbiru umyc, obrac ze skory, pokroic na poprzeczne plasterki grubosci 1 mm.3. Sos sojowy wymieszac z octem, wodka, tabasco i miodem. Podgrzac. Make ziemniaczana wymieszac z niewielka iloscia zimnej wody, dodac do sosu i podgrzewac tak dlugo, az sos zacznie gestniec. Odstawic do ostudzenia.4. Zelatyne moczyc 15 min w winie, nastepnie wino ogrzewac stale mieszajac, azzelatyna nie rozpusci sie. Ochlodzic.5. Na wykalaczki nabic kolejno kostke mango, kostke miesa, kawalek ananasa,plasterek imbiru, kostke miesa i czeresnie koktajlowa. Szaszlyki maczac wochlodzonym sosie, a nastepnie w plynnej galaretce. Wlozyc do lodowki, bygalaretka zastygla.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 50.
ellea2