Mozaika z ryby i krabow8-10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.1 kg filetow z bialej ryby,500 g krabow z puszki,10 jaj,150 g masla,400 g marchewki,50 g maki,maly peczek natki pietruszki,1 lyzeczka soku z cytryny,sol, pieprz.1. Marchewke obrac, oplukac. Do rondla z wrzaca, osolona woda wlozyc filety imarchewke. Gotowac 10 min, po czym wyjac, ostudzic. Rybe zmiksowac lub przetrzec przez sito. Kraby osaczyc z plynu, wieksze kawalki odlozyc, drobne wymieszac z masa rybna. Przyprawic pieprzem, sola, dodac stopione 100 g masla,mase wymieszac. Marchewki pokroic w slupki.2. Natke pietruszki oplukac, drobno posiekac. Jaja rozbic, ubic je z maka tak,jak na omlet. Dodac pietruszke, sok cytrynowy, przyprawic sola i pieprzem,wymieszac z masa rybna.3. Forme natluscic reszta masla, ulozyc warstwe masy rybnej, na niej ulozycslupki z marchewki, w srodku formy umiescic kawalki krabow, przykryc cienkawarstwa masy rybnej, ponownie przy brzegach formy ulozyc marchewki, przykrycpozostala masa, powierzchnie wyrownac. Przykryc natluszczona folia aluminiowa.4. Wstawic do goracej kapieli wodnej i do nagrzanego do temp. 150żC piekarnika.Piec 40 min. Po upieczeniu mozaiki ostudzic ja w formie i wstawic do lodowkico najmniej na 2 godz. Podawac pokrojona na plastry z sosem majonezowo-ziolowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 12.
ellea2