Krewetki w zielonym curryPorcja dla 5 osob. Czas przygotow. 30 min.250 g duzych krewetek,1 maly baklazan,1 lodyzka trawki cytrynowej lub 1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,2 lyzki oleju,1 lyzka zielonej pasty curry (patrz przepis "kurczak w zielonymcurry" w rozdziale "drob").3 listki limu lub cytryny,1 szklanka mleka kokosowego,10 listkow swiezej bazylii,1 lyzka sosu rybnego,2 zielone papryczki chilli,do przybrania listki limu lub cytryny, swieze listki bazylii,trawka cytrynowa.1. Krewetki obrac z pancerzykow zostawiajac skorupke przy ogonku.2. Baklazan umyc, pokroic, chilli umyc, posiekac, nasionka usunac, trawke cytrynowa i listki bazylii oplukac i drobno pokroic.3. Olej rozgrzac, dodac zielona paste curry i zagotowac. Dodac krewetki, baklazany, listki limu, trawke cytrynowa i mleko kokosowe.4. Gotowac na malym ogniu 7-10 min. ciagle mieszajac. Dodac bazylie, sos rybnyi chilli. Wymieszac.5. Przelozyc na polmisek, przybrac listkami bazylii i cytrusow, natychmiast podawac na stol z pieczywem lub gotowanym na parze ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 42.
ellea2