Kluski frankonskie.doc

(20 KB) Pobierz
Kluski frankonskie

Kluski frankonskie
Porcja: 8 sztuk. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 kg ziemniakow,
50 g maki ziemniaczanej,
30 g masla,
3 kawalki chleba tostowego,
1 lyzeczka soku z cytryny,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.

1. 700 g ziemniakow gotowac 20 min w osolonej wodzie. Reszte utrzec, mieszajac
z sokiem z cytryny, dobrze odcisnac (najlepiej za pomoca plotna) i wlozyc do
miski. Ugotowane ziemniaki natychmiast wycisnac wyciskarka do tej samej miski. Dodac sol, pieprz i galke muszkatolowa, zagniesc ciasto. Zostawic przykryte scierka na 20 min.
2. Chleb bez skorki pokroic w kostke, zrobic na masle grzanki. Ciasto wylozyc
na posypana maka ziemniaczana stolnice, uformowac walek, podzielic go na 8
czesci. W kazdej czesci zrobic wglebienie, wlozyc pare grzanek i uformowac
kule.
3. Pozostala make ziemniaczana rozmieszac z 1/8 l zimnej wody i dodac do duzego
garnka z wrzaca osolona woda (zabezpiecza to przed rozpadaniem sie klusek).
Ostroznie wlozyc do niego kluski i gotowac 20 min na srednim ogniu. Kluski
wyjmowac po ich wyplynieciu na wierzch lyzka cedzakowa, podawac natychmiast.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 62.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin