Kluski frankonskiePorcja: 8 sztuk. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.1 kg ziemniakow,50 g maki ziemniaczanej,30 g masla,3 kawalki chleba tostowego,1 lyzeczka soku z cytryny,sol, pieprz, galka muszkatolowa.1. 700 g ziemniakow gotowac 20 min w osolonej wodzie. Reszte utrzec, mieszajacz sokiem z cytryny, dobrze odcisnac (najlepiej za pomoca plotna) i wlozyc domiski. Ugotowane ziemniaki natychmiast wycisnac wyciskarka do tej samej miski. Dodac sol, pieprz i galke muszkatolowa, zagniesc ciasto. Zostawic przykryte scierka na 20 min.2. Chleb bez skorki pokroic w kostke, zrobic na masle grzanki. Ciasto wylozycna posypana maka ziemniaczana stolnice, uformowac walek, podzielic go na 8czesci. W kazdej czesci zrobic wglebienie, wlozyc pare grzanek i uformowackule.3. Pozostala make ziemniaczana rozmieszac z 1/8 l zimnej wody i dodac do duzegogarnka z wrzaca osolona woda (zabezpiecza to przed rozpadaniem sie klusek).Ostroznie wlozyc do niego kluski i gotowac 20 min na srednim ogniu. Kluskiwyjmowac po ich wyplynieciu na wierzch lyzka cedzakowa, podawac natychmiast.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 62.
ellea2