Ryba "m szermel" smazona z paczkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5 godz. 15 min.1,5 kg ryb morskich,3 lyzki maki,oliwa do smazenia.Marynata (Szermula):1/2 peczka siekanej swiezej kolendry lub pietruszki,2 obrane i zmiazdzone zabki czosnku,1/2 lyzki mielonego kminku,1,5 lyzki mielonej slodkiej papryki,szczypta ostrej mielonej papryki,2 lyzki oliwy,sol,100 ml wody.Ciasto:200 g maki,1 jajo,1 lyzka marynaty,30 g swiezych drozdzy.1. Kolendre utluc starannie w mozdzierzu, polaczyc z woda i pozostalymi skladnikami marynaty. Starannie wymieszac. Ryby sprawic, oplukac, osuszyc, pokroic w dzwonka, zalac marynata i odstawic na 4 godz.2. Jajo rozbic starannie z 1 lyzka marynaty i polaczyc z rozpuszczonymi w niewielkiej ilosci wody drozdzami. Ciagle mieszajac dosypywac stopniowo make,po czym mieszac dalej az do uzyskania jednorodnego ciasta o konsystencjinieco rzadszej niz ciasto na paczki. Przykryc i odstawic na 30 min w cieplemiejsce, do wyrosniecia.3. Ryby wyjac z marynaty, osaczyc, obtoczyc w mace, po czym smazyc z obudwustron na silnie rozgrzanej oliwie na zloty kolor. Zdjac z patelni, przelozycdo zaroodpornego naczynia i wstawic do nagrzanego do temp. 90żC piekarnika.4. Rozgrzac nowa porcje oliwy i na wrzaca nakladac po lyzce wyrosnietego ciasta. Smazyc z obydwu stron na zloto, zdjac z patelni i osaczyc.5. Rybe wyjac z piekarnika, umiescic na okraglym polmisku i oblozyc paczkami.Podawac bardzo gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 46.
ellea2