Kulki z watrobyPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 50 min.500 g watrobki cielecej lub wolowej,500 g mielonego miesa wolowego,6 zabkow czosnku,1 jajo,1 lyzeczka papryki slodkiej,1/2 lyzeczki papryki ostrej,1 lyzeczka kminku,nac pietruszki,3 lyzki oleju,sol, pieprz.Sos:1 szklanka oleju,4 zabki czosnku,1 lyzeczka papryki slodkiej,1/2 lyzeczki papryki ostrej,sol, pieprz.1. Do naczynia wlac szklanke oleju, 4 zabki posiekanego czosnku, przyprawy, soli pieprz do smaku. Podgrzewac na malym ogniu.2. Podsmazyc watrobke z 2 stron, zemlec, zmiazdzyc 6 zabkow czosnku. Natke pietruszki posiekac.3. W kamionce zmieszac watrobke, mieso, czosnek, posiekana pietruszke, papryke,kminek i jajo, dodac 3 lyzki oleju, sol i pieprz do smaku. Wyrabiac dolewajac wode.4. Uformowac kulki, wkladac do sosu i przez 30 min prazyc na delikatnym ogniuna pol przykryte.5. Podawac gorace w sosie.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 44.
ellea2