Gulasz po mazursku.doc

(19 KB) Pobierz
Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku
60 dag wołowiny z kością,
25 dag włoszczyzny z kapustą,
65 dag ziemniaków,
20 dag ogórków kwaszonych,
2 dag mąki,
6 dag tłuszczu,
10 dag cebuli,
12 dag śmietany,
pieprz, sól

Ugotować mięso z warzywami w niewielkiej ilości wody, przecedzić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na gorącym tłuszczu. Do rondla włożyć usmażoną cebulę, oddzielone kości, pokrojone w kostkę mięso, ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone warzywa z wywaru, dodać sól, pieprz do smaku. Podprawić mąką i śmietaną, zagotować. Podawać z chlebem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin