Bananowiec.docx

(14 KB) Pobierz

Banannowiec

    5 jaj

    1 szkl. cukru

    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

    1/2 szkl. mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao

 

bita śmietana

    500 ml śmietanki 30%

    2 łyżki cukru pudru

    2 śmietan-fixy (można usztywnić także 2 łyżeczkami żelatyny, rozpuszczonymi w minimalnej ilości gorącej wody)

ponadto

    masa karpatkowa, bądź ulubiona budyniowa

    2 banany

    200ml nektaru bananowego (plus kieliszek czystej wódki, opcjonalnie)

    wiórki z czekolady do dekoracji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej, będzie łatwiej go przekroić, gdyż dobrze wystygnie).

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać wszystkie składniki sypkie i całość wymieszać (można mikserem na małych obrotach).

Blachę o wym. 20 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok. 30 minut.

Biszkopt wystudzić.

Masę karpatkową przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Pierwszą umieścić na dnie blachy. Biszkopt nasączyć nektarem (bądź sokiem) bananowym z dodatkiem wódki. Masę karpatkową podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na biszkopcie.

W drugim biszkopcie wykroić kółka (np. kieliszkiem). Powycinany biszkopt ułożyć na masie karpatkowej. W powstałe otwory powkładać pokrojonego w grubsze plastry banana (patrz zdj.). Na banana ułożyć powstałe po wycięciu krążki biszkoptowe. Na całość wyłożyć drugą część masy karpatkowej.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Rozsmarować. Posypać wiórkami z czekolady.

Ciasto umieścić na 2 godz. w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin