Banannowiec
5 jaj
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
bita śmietana
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy (można usztywnić także 2 łyżeczkami żelatyny, rozpuszczonymi w minimalnej ilości gorącej wody)
ponadto
masa karpatkowa, bądź ulubiona budyniowa
2 banany
200ml nektaru bananowego (plus kieliszek czystej wódki, opcjonalnie)
wiórki z czekolady do dekoracji
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej, będzie łatwiej go przekroić, gdyż dobrze wystygnie).
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać wszystkie składniki sypkie i całość wymieszać (można mikserem na małych obrotach).
Blachę o wym. 20 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok. 30 minut.
Biszkopt wystudzić.
Masę karpatkową przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Pierwszą umieścić na dnie blachy. Biszkopt nasączyć nektarem (bądź sokiem) bananowym z dodatkiem wódki. Masę karpatkową podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na biszkopcie.
W drugim biszkopcie wykroić kółka (np. kieliszkiem). Powycinany biszkopt ułożyć na masie karpatkowej. W powstałe otwory powkładać pokrojonego w grubsze plastry banana (patrz zdj.). Na banana ułożyć powstałe po wycięciu krążki biszkoptowe. Na całość wyłożyć drugą część masy karpatkowej.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Rozsmarować. Posypać wiórkami z czekolady.
Ciasto umieścić na 2 godz. w lodówce.
jurekkoto