Truskawkowe z ptasim mleczkiem
Składniki
biszkopt ciemny z 4 jaj,masa I:400g. śmietany 30%,400g. serka homogenizowanego,2 galaretki truskawkowe,masa II:kg. truskawek,2 galaretki truskawkowedodatkowo:paczka biszkoptów,gorzka czekolada,syrop truskawkowy
Biszkopt nasączamy rozcieńczonym syropem truskawkowym.Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy serek homogenizowany. Wlewamy tężejące galaretki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki, aby śmietana mogła stężeć.Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu, aż do uzyskania "papki". Wtedy wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.Na biszkopt wylewamy część masy śmietanowej, wciskamy w nią ptasie mleczko (można pokroić na mniejsze kawałki) i przykrywamy resztą śmietany. Na to wylewamy tężejącą galaretkę z truskawkami, układamy biszkopty nasączone w syropie i polewamy rozpuszczoną czekoladą tworząc "esy-floresy"Uwaga: Do tego ciasta nadają się też inne owoce. Jest pyszne z wiśniami, malinami, brzoskwiniami itp. Ciasto to robie zwykle w dużej blaszce, na zdjęciu jednak widnieje w postaci torcika (biszkopt został tu przekrojony).
ireg73