Pyszna truskawkowa fantazja
Składniki
Biszkopt: wg. własnego przepisu (każda z nas go ma)Mus truskawkowy:ok.1,5 kg truskawek5 lyżek cukru2 łyżki żelatyny1/2 szkl. wodyBita śmietana:0,5 l smietany 30%2-3 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatyny1/2 szkl. wody2 galaretki truskawkowe
Upiec biszkopt. Gdy ostygnie przekroic go na pół.Zostawić pare całych truskawek do dekoracji na wierzch ciasta.Resztę truskawek zmiksować , dodając cukier i na końcu żelatynę rozpuszczoną w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Wylać na pierwszą część biszkopta. Zostawić do zastygnięcia. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać ostudzoną żelatynę . Na mus wyłożyć 2/3 śmietany.Przykryć drugą częścią biszkopta. Rozsmarować pozostałą śmietanę. Poukładać przekrojone na pół truskawki i zalać tężejącą galaretką (rozpuścić w mniejszej ilości wody).
ireg73