Puszysta pianka z truskawkami
Składniki
Ciasto:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowyPianka:krem śmietankowy do tortów 2 opak.600 ml zimnego mleka2 łyżki ciemnego kakao2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe1/2 litra wrzącej wody1 łyżka żelatynyDodatkowo:70 dkg truskawek1 galaretka truskawkowa300 ml wrzącej wodyDo posypania granulowane słodzone kakao
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki)dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać .Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 25x28 cm, wysmarować lekko masłem, wlać ciasto, piec w 170 st C około 35-40 min.Ciasto wystudzić, przekroić na pół, włożyć spód do blaszki.Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać kremy i kakao, ubić na sztywną masę.Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody, razem z żelatyną, wystudzić, wlać do ubitego kremu.Wszystko razem ubijać jeszcze mikserem, około 2 min, gęstniejącą piankę wylać na spód ciasta.Przykryć drugim ciastem , dokładnie docisnąć, wstawić do lodówki, na 30 min.Truskawki umyć, oczyścić, pokroić, ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300 ml wrzącej wody.Wstawić na 2 godziny do lodówki.Gotowe ciasto można posypać granulowanym słodzonym kakao.Smacznego.
ireg73