Truskawkowiec
Składniki
biszkopt:na dużą blechę (28x40) :
· 1,5 szklanki mąki,
· 1,5 szklanki cukru,
· 6 jajek,
· 1 budyń śmietankowy,
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 - 4 łyżki maku suchego.
masa śmietanowa:
· 0.5l kremówki
· cukier puder (wg uznania ja dodaję ok. 6 łyżek)
· 1 serek danio waniliowy
· aromat waniliowy
· żelatyna (ok. 2łyżeczek)
masa truskawkowa:
· ok. 70 dag truskawek
· cukier
· 2 galaretki truskawkowe
masa truskawkowa:truskawki rozcisnąć dodać cukier wg uznania (ja wolę bardziej słodkie)galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody, ostudzić,wlać do truskawek, wymieszać, wstawić do lodówki aby masa się ścięła (ja przygotowuję kilka godzin wcześniej)biszkopt:upiec biszkopt makowy wg przepisu:http://www.wielkiezarcie.com/recipe69326.htmlbiszkopt przeciąć na pól, nasączyćmasa śmietanowa:kremówkę ubić z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego,dodać danio i nadal chwilę ubijać,na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w ok 1/4 szkl. wodyukładać:
1. biszkopt
2. połowa masy śmietanowej
3. połowa masy truskawkowej (wymieszać ściętą masę przed nałożeniem)
4. biszkopt
5. masa truskawkowa
6. masa śmietanowa
ireg73