Truskawkowiec.docx

(14 KB) Pobierz

Truskawkowiec

 

Składniki

biszkopt:
na dużą blechę (28x40) :

·         1,5 szklanki mąki,

·         1,5 szklanki cukru,

·         6 jajek,

·         1 budyń śmietankowy,

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 - 4 łyżki maku suchego.


masa śmietanowa:

·         0.5l kremówki 

·         cukier puder (wg uznania ja dodaję ok. 6 łyżek)

·         1 serek danio waniliowy

·         aromat waniliowy

·         żelatyna (ok. 2łyżeczek)


masa truskawkowa:

·         ok. 70 dag truskawek 

·         cukier 

·         2 galaretki truskawkowe

masa truskawkowa:
truskawki rozcisnąć dodać cukier wg uznania (ja wolę bardziej słodkie)
galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody,
ostudzić,
wlać do truskawek,
wymieszać, wstawić do lodówki aby masa się ścięła 
(ja przygotowuję kilka godzin wcześniej)

biszkopt:
upiec biszkopt makowy wg przepisu:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe69326.html
biszkopt przeciąć na pól, nasączyć

masa śmietanowa:
kremówkę ubić z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego,
dodać danio i nadal chwilę ubijać,
na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w ok 1/4 szkl. wody

układać:

1.         biszkopt

2.         połowa masy śmietanowej

3.         połowa masy truskawkowej (wymieszać ściętą masę przed nałożeniem)

4.         biszkopt

5.         masa truskawkowa

6.         masa śmietanowa

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin