Tupperware - Przepisy do liliany i Babiej Gory.docx

(47 KB) Pobierz

PRZEPISY DO LILIANY I BABIEJ GÓRY

Tort „Brzoskwinka „ (bez masy)

Składniki:  

·         2 szt. galaretki brzoskwiniowej

·         3 serki (homo) brzoskwiniowe-lub  Mus z jabłek

·         l paczka biszkoptów (ma być 20 połówek)
 

Mus z jabłek

2½  szklanki musu z jabłek (obrać ze skórki 1 ½ - 2 kg jabłek pokroić w plastry – rozgotować podlać wodą aby nie przywarły do dna przetrzeć przez sito.

 

Sposób wykonania

Rozpuścić galaretkę w ¼ litra wrzącej wody i schłodzić w zimnej wodzie, aż będzie zawiesista. Zmiksować serki (mus) i zagęszczoną galaretkę (zostawić w CANDY). Drugą galaretkę zrobić wg przepisu (w V2 litr wody schłodzić, aby była zawiesista). Formę bardzo cienko posmarować oliwką , przełożyć połowę masy serowej do formy (lub musu), a następnie włożyć do lodówki, aby zgęstniała. Nałożyć na ser (mus) zawiesistą galaretkę                i wstawić do lodówki. Gdy galaretka zgęstnieje, nałożyć drugą połowę masy serowej (musu z jabłek).

 

 

UWAGA!

 

Gdyby masa serowa (musowa) stwardniała, wtedy CANDY z serem (musem) wstawić  na chwilę do ciepłej wody i zmiksować Wtedy na pewno da się wlać do formy.

Na ser (mus) poukładać połówki biszkoptów, przykryć szerokim dnem, odpowietrzyć! Wstawić do lodówki (najlepiej na noc). W lecie zamiast warstwy galaretki dać do masy serowej świeże truskawki (nie miksować). Po wyjęciu z lodówki, włożyć do środka (otworu) tortu owoce (truskawki, brzoskwinie winogrono).

 

Tort z „Niespodzianką”

 

Wystarczy dokupić torebkę okrągłych biszkoptów . Następnie przygotować 1/2 szklanki mocnej osłodzonej kawy i wlać kieliszek alkoholu (albo 1 łyżkę spirytusu). Pojedynczo nasączyć biszkopty i układać na pierwszej warstwie sera.

 

 

 

Składniki:

 

·         5-6 serków homog. waniliowych (po 150 g),

·         1/2 żelatyny Dr Oetkera (4 małe łyżeczki)

·         1 paczka biszkoptów (Lady Fingers )  lub biszk. Okrągłe Wyśmienitki

·         2 łyżki cukru, albo mniej lub więcej wg uznania

·         1/2 utartej na tarełku Zosia Samosia gorzkiej czekolady, albo 2 łyżki kakao

·           4 łyżki kokosu (wiórka)

 

 

 

Wykonanie:

 

Do pojemnika „Candy" dać serki .W szklance gorącej wody rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny-dodać cukier (dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny- nie gotować!) ostudzić Zawartość jednej paczki żelatyny wystarcza na 2 desery.

Połączyć w„Candy" (mikserem !) serki i żelatynę na jednolitą białą masę. Mniej więcej ½ masy przełożyć do osobnego pojemnika .

Do pozostawionej w „Candy" masy  wsypać 4 łyżki kokosu (albo sparzone rodzynki                         ikosteczki owoców np. brzoskwiń ( z syropu) .              

Formę Babia Góra lekko wewnątrz posmarować oliwą. Najpierw wlać masę z kokosem, potem poukładać biszkopty mogą być nasączone mocnoosłodzoną kawą lub alkoholem .

Do „Candy” wlać drugą połowę białej masy, wsypać utartą czekoladę lub 2 łyżki kakao wymieszać                  i wylać na biszkopty .

Na ciemnej masie poukładać biszkopty.

Formę zamknąć i odpowietrzyć.

Uwaga!!! Gdyby masa serowa była twarda (przed wlaniem do formy) Należy „Candy" z masą dać do ciepłej wody (będzie płynna).

 

 

 

KAWOWY DESER

(Liliana: porcje x 2)

 

·         2 łyżki cukru waniliowego

·         l 1/4mocno gorącej kawy

·         2 łyżki żelatyny

·         2 łyżki wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać kawę wymieszać, połowę przelać do innego naczynia.

 

 

Ptasie mleczko"

 

Dwie galaretki owocowe rozpuścić w V2 l. wrzącej wody. Z V2 puszki mleka kondensowanego (niesłodzonego) ubić mikserem sztywną pianę, Dodać chłodną galaretkę, zmiksować i wlać do formy Liliana Na dnie poukładać biszkopty. Włożyć na noc do lodówki. Tort nie kroić nożem, tylko łyżką Tupperware.

 

 

 

GALARETKA WANILIOWA

 

·         1 żółtko

·         1 1/4 szklanki mleka

·         2 łyżki cukru waniliowego

·         esencja waniliowa

·         2 łyżki żelatyny

·         3 łyżki wody

 


http://www.tupperware.pl/images/wieniec(1).JPG
Żółtko wymieszać z cukrem, zalać mlekiem i podgrzać. Gdy zgęstnieje dodać esencję. Schłodzić! Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, podzielić na 2 części. Wlewać po  1 cm na zmianę. Gdy zastygnie posypać wiórkami czekolady.

 

TRUSKAWKOWY WIANEK

 

Składniki:

·         1 kg truskawek

·         500 g serka waniliowego

·         1 szkalnka cukru pudru

·         200 ml śmietany kremówki

·         żelatyna spożywcza (na 2,5 l płynu)

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         cukier do smaku

W D37 Candy ugnieść truskawki z cukrem pudrem przy pomocy D13 Ziemniaczanego Tłuczka.


Przełożyć do J03 Nowa Fala Miska 4,3 L, dodać serek waniliowy, cukier i całość wymieszać D49 Łyżką do mieszania.

 

Ubić śmietankę kremówkę, dodać do masy truskawkowej i całość wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody, dobrze wymieszać i dodać do całości.
Masę wlać do formy D20 Liliana, dobrze zamknąć i odstawić do lodówki aby dobrze  zastygło (ok. 5 godzin).

 

 

GALARETA Z SZYNKĄ
 


http://www.tupperware.pl/images/galareta.jpg
Formy: Silikonowy Król, Liliana, Silikonowa Babia Góra

·         bulion (może być z kostki)

·         1/2 kg gotowanej szynki

·         30 g żelatyny

·         natka pietruszki

·         5 dag czerwonej papryki

·         5 dag zielonej papryki

·         5 dag pora

Sposób przyrządzenia:

Do 1/2 l wody wkładamy kostkę bulionową i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy dokładnie z zimną wodą, a następnie wlewamy do letniego bulionu i ponownie zagotowujemy. Studzimy do temperatury pokojowej.
Oddzielnie kroimy składniki: szynkę w paseczki, umytą pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy              w cienkie paski, pora w połówki talarków.
Do Silikonowego Króla wkładamy na przemian pokrojone składniki. Następnie polewamy bulionem                z żelatyną.
Galaretę wkładamy do lodówki. Przed podaniem wyciągamy ją z formy i kroimy na kawałki.
Czas chłodzenia: 5-6 godzin.

DESER TIRAMISU

Składniki:
4 żółtka, ¼ szklanki cukru, 500 g sera maskarpone, 400ml śmietany 30% lub 36%, 1 szkl. mocnej kawy, 50 g alkoholu, 2 paczki biszkoptów, kakao

Sposób przygotowania:
Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na kogel mogiel, ubić śmietanę. Do utartych żółtek dodawać stopniowo mascarpone, ubijać na gładką masę, na koniec dodać bitej śmietany.
Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem i układać w Lilianie jedną warstwę, potem posypać kakao, na to położyć krem, posypać kakao i położyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w  kawie z alkoholem.

JOGURT

 

·         1 litr mleka

·         1 jogurt naturalny np. bacoma

·         2-3 łyżeczki cukru

·         2-3 łyżeczki mleka w proszku

 

Litr mleka zagotować jak ostygnie dodajemy 1 jogurt naturalny,

2-3 łyżki cukru, 2-3 łyżki mleka w proszku wymieszać w pojemniku Candy i włożyć do lodówki na 5 godzin.

 

Z tej zawartości co zrobimy,  ale najlepiej na drugi dzień  (odlewamy 1 szklankę jogurtu pozostawiając na następny jogurt i nie musimy wtedy kupować jogurtu naturalnego wlewamy tą porcje do wyżej wymienionych składników)

 

Do pozostałej reszty dodajemy dowolne owoce i robimy jogurt owocowy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin