Postępowanie z pozyskaną zwierzyną.pdf

(105 KB) Pobierz
Ćwiczenie 10. Postępowanie z ubitą zwierzyną2.rtf
Ćwiczenie 10.
Postępowanie z pozyskaną zwierzyną
Obowiązkiem kaŜdego myśliwego jest zatroszczenie się o ubitą przez siebie zwierzynę i dopilnowanie,
by nie zmarnowała się przez zaparzenie, gnicie, niewłaściwy transport lub nienaleŜyte składowanie.
Od tego zaleŜy jej wartość i uŜyteczność, jaką stanowi skóra , dziczyzna , narogi (jadalne narządy
wewnętrzne) i ewentualnie trofeum .
KaŜdy myśliwy podczas polowania powinien pamiętać następujące zasady:
Zwierzyn ę mo Ŝ na pozyskiwa ć ; jedynie zgodnie z Ustaw ą z dnia 13 pa ź dziernika 1995 roku — Prawo
łowieckie (Dz.U. nr 14, poz. 713).
Nie wolno polowa ć w terenie zapowietrzonym, czyli w takim, gdzie u zwierz ą t domowych i łownych
wyst ę puj ą choroby zaka ź ne zwalczane z urz ę du.
Nienaturalne zachowanie si ę Ŝ ywego zwierz ę cia łownego mo Ŝ e wskazywa ć na jego schorzenie.
Podczas patroszenia pozyskanej zwierzyny nale Ŝ y zwraca ć uwag ę na wszelkie zmiany chorobowe (np.
powi ę kszenie lub przekrwienie narz ą dów wewn ę trznych, ogniska zapalne lub ropne, zmiany
paso Ŝ ytnicze itp.).
Zauwa Ŝ onych zmian chorobowych nie wolno usuwa ć .
W przypadku w ą tpliwo ś ci co do stanu zdrowotnego pozyskanej dziczyzny nale Ŝ y przedstawi ć j ą do
badania lekarzowi weterynarii.
Okre ś lenie przydatno ś ci narz ą dów wewn ę trznych (narogów) i tuszy do spo Ŝ ycia i obrotu mo Ŝ e by ć
dokonywane jedynie przez lekarza weterynarii.
KaŜda sztuka zwierzyny grubej (jeleń, daniel, sarna i dzik) powinna być zaraz po ubiciu wypatroszona
na polowaniu zbiorowym naleŜy to uczynić dopiero po zakończeniu miotu.
Serce, płuca wątrobę i nerki naleŜy tak oznakować, aby moŜna było stwierdzić ich przynaleŜność do
tuszy zwierzęcia. Organy te pozostawia się przy tuszy do czasu ukończenia urzędowego badania.
Skórowanie i dokonywanie rozbioru na łowisku jest zakazane.
Patroszenie zwierzyny
W celu wypatroszenia zwierzę układa się na grzbiecie.
Ostrym noŜem myśliwskim wykonuje się podłuŜne cięcie na dolnej części szyi, od przedniej części
mostka do gardła, przecinając skórę oraz mięśnie i obnaŜając krtań, tchawicę i przełyk,
Krtań, tchawicę i przełyk wyciąga się i odcina przy samej głowie. Przełyk zostanie oddzielony od
tchawicy i zawiązany w supełek, by zabezpieczyć się przed zabrudzeniem tuszy znajdującą się w
przełyku treścią pokarmową.
Samce naleŜy wytrzebić, tzn. usunąć jądra.
Następnie naleŜy przeciąć skórę i mięśnie brzucha, rozpoczynając od spojenia łonowego a kończąc na
tylnej krawędzi mostka.
Aby nie przeciąć jelit, wkłada się w mały otwór po pierwszym cięciu przy spojeniu łonowym dwa palce,
odciąga skórę ku górze i dalej przecina ją noŜem prowadzonym do dołu pomiędzy palcami.
Po otwarciu jamy brzusznej przecina się przeponę wzdłuŜ Ŝeber, wsuwa się jedną rękę w głąb klatki
piersiowej, by chwycić za tchawicę i wyszarpnąć ją wraz z przełykiem, płucami i sercem.
Chwytając teraz jedną lub dwiema rękami za nasadę przepony i ciągnąc ku tyłowi, wyrywa się wszystkie
wnętrzności i wyciąga na bok.
Końcową część jelita odcina się w okolicy spojenia łonowego. Pozostałą w środku część trzeba wydobyć
przez odbyt na zewnątrz i tam oddzielić okrągłym cięciem wokół odbytu.
1
Po usunięciu wnętrzności trzeba podnosić przód patroszonej sztuki do góry, aby spowodować wyciek
farby (krwi) z jamy ciała.
Dla ułatwienia wystudzenia tuszy naleŜy przecinać skórę i powięzi przednich pachwin na długości do
25 cm (w zaleŜności od wielkości zwierzęcia).
Serce i płuca oraz wątrobę i nerki trzeba oddzielić od patrochów (Ŝołądek, śledziona, jelita) i odpowiednio
zabezpieczyć, gdyŜ w celach weterynaryjnych muszą być one odstawione wraz z tuszą zwierzęcia.
Podczas patroszenia i po patroszeniu naleŜy się wystrzegać:
zabrudzenia tuszy zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz:
przecięcia mostka, przecięcia spojenia miednicznego;
przemywania jamy brzusznej wodą, moŜna ją wycierać tylko czystą suchą tkaniną (nie wolno uŜywać
do wycierania brudnych szmat ani roślin zielonych);
zamoczenia jamy brzusznej w czasie deszczu;
pozostawienia płuc, serca, wątroby, nerek wewnątrz jamy brzusznej.
Podział narządów wewnętrznych
Po usunięciu narządów wewnętrznych z jam ciała (jama brzuszna i jama klatki piersiowej) naleŜy
przystąpić do ich podziału na części jadalne tzw. narogi oraz części niejadalne czyli patrochy .
Do narogów zaliczamy :
wątrobę,
płuca,
serce,
nerki,
czasami Ŝołądek jeleniowatych (przeŜuwaczy)
Patrochy naleŜy zakopać, w Ŝadnym wypadku nie naleŜy pozostawiać w łowisku.
Odcinanie trofeum
W celu oddzielenia głowy kozła od tuszy najpierw zdejmuje się skórę z Ŝuchwy (dolnej szczęki),
potem przecina się skórę wokół karku, między łyŜkami a poroŜem, a następnie odcina się głowę
równym cięciem między pierwszym kręgiem szyjnym a podstawą czaszki.
Po przecięciu mięśni łatwo jest oddzielić głowę od szyi przez przekręcenie jej o 180°.
Po odjęciu głowy skórę naleŜy naciągnąć na odsłoniętą część tuszy, a następnie zawiązać ją lub zaszyć.
Uchroni to odsłoniętą część tuszy od zabrudzenia.
Studzenie
Natychmiast po odstrzale i wypatroszeniu tuszę naleŜy wystudzić, co zapewni właściwą jakość mięsa i
zabezpieczy je przed zaparzeniem.
Dla dokładnego wystudzenia naleŜy wstawić drewnianą rozpórkę w jamę brzuszną.
Tusza powinna być zawieszona dla ułatwienia dostępu powietrza z wszystkich stron.
MoŜna równieŜ studzić tuszę w pozycji leŜącej, lecz naleŜy wtedy podłoŜyć drewniane klocki pod
głowę i grzbiet, aby zapewnić dopływ powietrza do wszystkich części tuszy.
Czas studzenia uzaleŜniony jest od pory roku — temperatury powietrza, nie powinien być jednak
krótszy niŜ 8 godz. w okresie zimowym oraz 12 godz. w lecie.
Razem z tuszą powinny być studzone narogi (płuca, serce, wątroba, nerki).
W przypadku studzenia kilku sztuk, tusze jak i narogi naleŜy oznaczyć (ponumerować).
2
Kolejne czynności myśliwego uzaleŜnione są od tego czy zamierza on spoŜytkować tuszę we własnym
gospodarstwie, czy teŜ przeznaczyć do punktu skupu zwierzyny.
JeŜeli do punktu skupu to obowiązkiem myśliwego jest odwiezienie tuszy do punktu skupu i uzyskanie
pokwitowania.
Na punkt skupu myśliwy dostarcza tuszę wraz z narogami.
W punkcie skupu myśliwy uzupełnia oświadczenie.
Tam tusza zostaje zwaŜona i oznakowana znacznikiem, a narogi równieŜ oznakowane znacznikiem.
Za tak dostarczoną sztukę zwierzyny myśliwy dostaje rekompensatę w postaci tzw. zryczałtowanych
kosztów pozyskania zwierzyny.
Oblicza się je następująco (przykład sarna):
Tusza sarny waŜy 18 kg,
cena skupu sarny 10 zł za 1 kg,
18 kg x 10 zł = 180 zł - 180 zł stanowi wartość tuszy.
Myśliwy otrzymuje rekompensatę od koła łowieckiego stanowiącą 20% wartości tuszy upolowanej
zwierzyny:
180 zł x 20% = 36 zł - naleŜy pomniejszyć o 19% podatku dochodowego)
Zwierzyna na uŜytek własny myśliwego
W przypadku, gdy my ś liwy bierze tusz ę na u Ŝ ytek własny, musi za ni ą zapłaci ć według warto ś ci
ceny skupu pomniejszonej o zryczałtowane koszty pozyskania.
Oblicza si ę je nast ę puj ą co (przykład sarna):
Tusza sarny wa Ŝ y 18 kg,
cena skupu sarny 10 zł za 1 kg,
18 kg x 10 zł = 180 zł - 180 zł stanowi warto ść tuszy.
My ś liwy płaci do koła łowieckiego kwot ę stanowi ą c ą 80% warto ś ci tuszy upolowanej zwierzyny:
180 zł x 80% = 144 zł
i dodatkowo zapłaci podatek od 20% warto ś ci tuszy stanowi ą cej zryczałtowane koszty
pozyskania.
Po obieleniu skóry nale Ŝ y zakonserwowa ć .
Skóry ś ci ą gane system workowym konserwujemy susz ą c je na specjalnie przygotowanych
prawidłach, natomiast skóry obielone na płasko konserwujemy poprzez zasolenie.
Na ś redniej wielko ś ci skór ę u Ŝ ywamy od 3 do 5 kg soli wcieraj ą c j ą ruchami okr ęŜ nymi od strony
mizdry.
Tak zasolona skór ę mo Ŝ emy przechowywa ć ok. 12 miesi ę cy, a nast ę pnie nale Ŝ y odda ć j ą do
wyprawy.
Po bieleniu nale Ŝ y przyst ą pi ć do podziału tuszy.
W pierwszej kolejno ś ci dzielimy j ą na dwie półtusze.
P ółtusze dzielimy na tzw. wyr ę by.
Przetrzymywanie
W przypadku gdy nie ma moŜliwości szybkiego przewiezienia do punktu skupu wypatroszonej i
wystudzonej tuszy oraz narogów, myśliwy powinien je odpowiednio zabezpieczyć i przechować, aby
nie dopuścić do ich psucia się lub uszkodzenia.
Podczas przetrzymywania tusza powinna być zawieszona, co zabezpieczy ją przed deformacją i
uszkodzeniem.
Pomieszczenie, w którym będzie przetrzymywana, powinno być przewiewne, suche i chłodne. Przy
3
tuszy powinny być przetrzymywane narogi, zawieszone lub umieszczone w otwartych pojemnikach.
Transport
Istnieją dwa rodzaje transportu: podczas polowania i z łowiska do punktu skupu.
Bardzo waŜny jest sposób transportowania wypatroszonych tusz w czasie trwania polowania.
NaleŜy zapewnić taki środek transportu, który pozwala na ich podwieszenie lub luźne ułoŜenie. Dobry
dostęp powietrza podczas transportu uchroni tusze od zaparzeń.
W czasie transportu tusze winny być odpowiednio zabezpieczone przed zabrudzeniem i osłonięte przed
deszczem lub śniegiem.
Badanie sanitarno-weterynaryjne
Przez badanie sanitarno-weterynaryjne naleŜy rozumieć czynności wykonane przez lekarza weterynarii
podczas których narządy wewnętrzne (płuca, serce, wątroba, nerki, śledziona i narządy płciowe) oraz
tusza zostały poddane badaniu.
Badania pomocnicze (laboratoryjne) dziczyzny są takie same jak te, które obowiązują przy badaniu
mięsa zwierząt rzeźnych.
Cz ęś ciej spotykane choroby zwierz ą t i stosowana przy nich ocena mi ę sa.
W ś cieklizna
Nazwa
wyst ę powanie objawy
uwagi
Wścieklizna
(Lyssa,
rabies)
Ssaki
Człowiek
najczęściej u
lisów (70%)
łosi, jeleni i sarn,
borsuków, kun
stan podniecenia, a nawet
szału, wodowstręt, poraŜenia
kończyn, utrata wrodzonego
lęku
Jedyną metodą potwierdzenia
występowania wścieklizny jest
badanie głowy zwierzęcia w
Zakładzie Higieny Weterynaryjnej
zakaźna
wirusowa
Pryszczyca
(zaraza pyska i racic)
Nazwa
wyst ę powanie
objawy
uwagi
Pryszczyca
(Aphtae
epizooticae ,
zaraza pyska i
racic)
u zwierząt
racicowych: u
bydła, rzadziej u
świń. Stwierdzana
była u łosi, jeleni,
danieli, dzików
przebiega z gorączką, pęcherze na błonach
śluzowych i na skórze, głównie w jamie
ustnej i szparach międzyracicowych.
Zwierzęta są mało ruchliwe, kuleją. U sarn
obserwowano przyklękanie na skutek
bolesności racic. MoŜe dochodzić do
odklejenia się raciczek („wyraciczenia").
Występuje równieŜ ciągnący wypływ z
jamy ustnej i nosowej.
U Ŝubrów
przebiega z
duŜą
śmiertelnością,
natomiast u
łosi, padnięć
nie
stwierdzono.
Wirusowa
zaraźliwa
4
107909147.039.png 107909147.040.png 107909147.041.png 107909147.042.png 107909147.001.png 107909147.002.png 107909147.003.png 107909147.004.png 107909147.005.png 107909147.006.png 107909147.007.png 107909147.008.png 107909147.009.png 107909147.010.png 107909147.011.png 107909147.012.png 107909147.013.png
Gru ź lica
Nazwa
wyst ę powanie objawy
uwagi
Gru ź lica
Tuberculosis
człowiek ssaki
i ptaki
U jeleniowatych występuje wychudzenie,
kaszel, a czasem biegunka.
Obrzęk węzłów chłonnych, szczególnie
Ŝuchwowych, zagardłowych,
oskrzelowych i krezkowych. MoŜe
równieŜ występować postać prosówkowa
gruźlicy płuc, przy której tkanka płucna
jest usiana licznymi ogniskami wielkości
prosa. Guzki gruźlicze ponadto moŜna
stwierdzić w węzłach chłonnych,
śledzionie i wątrobie. Obserwować
moŜna je równieŜ w błonie śluzowej jelita
ślepego.
Rzadko stwierdzana
jest u zwierząt wolno
Ŝyjących
Zwierzęta zakaŜają się
przez kontakt ze
zwierzętami chorymi
lub przez zakaŜoną
paszę i wodę. UwaŜa
się, Ŝe sarny mogą
zaraŜać się gruźlicą od
krów, na pastwisku
których często Ŝerują.
Zakaźna
Mycobac-
terium bovis
Bruceloza
Nazwa
wyst ę powanie
objawy
uwagi
Bruceloza
( Brucellosis s.
abortus
infectiosus
u bawołów, renów,
łosi, jeleni, sarn,
dzików, zajęcy i
innych
Występują poronienia i
osłabienie, u samców stany
zapalne jąder i najądrzy, u
samic stany zapalne błony
śluzowej macicy, czasem
ropomacicze
NaleŜy do
najniebezpieczniejszych
chorób odzwierzęcych
występujących u ludzi.
Zakaźna
Brucella bovis,
Brucella suis,
Brucella mel
Zaraza bydła i dziczyzny
Nazwa
wyst ę powanie objawy
Zaraza bydła i
dziczyzny
(Septicaemia
haemorrhagica
bovum
u bydła,
bawołów,
bizonów,
jeleni, danieli i
sarn
Choroba przebiega w formie ostrej, rzadko przewlekłej,
której towarzyszy posocznica krwotoczna. W postaci
obrzękowej dominują zapalne obrzęki występujące w
tkance podskórnej na terenie głowy, gardła, szyi i
przedpiersia oraz w okolicy odbytu i sromu. Postać płucna
przebiega z objawami krupowego zapalenia płuc i zapalenia
opłucnej, którym towarzyszy suchy, bolesny kaszel. U
chorego zwierzęcia stwierdza się wybroczyny we
wszystkich narządach oraz obrzęk węzłów chłonnych. W
błonach śluzowych i pod błonami surowiczymi oraz w
tkance łącznej występują wylewy krwawe
zakaźna bakterie
Pasteurella
multocida
5
107909147.014.png 107909147.015.png 107909147.016.png 107909147.017.png 107909147.018.png 107909147.019.png 107909147.020.png 107909147.021.png 107909147.022.png 107909147.023.png 107909147.024.png 107909147.025.png 107909147.026.png 107909147.027.png 107909147.028.png 107909147.029.png 107909147.030.png 107909147.031.png 107909147.032.png 107909147.033.png 107909147.034.png 107909147.035.png 107909147.036.png 107909147.037.png 107909147.038.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin