Cudaczki karnawałowe
Składniki:
2,5 szklanki mąki
10 dag masła
6 jaj
2 szklanki wody
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wodę zagotuj z masłem i solą, do wrzącej wsyp mąkę i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa stanie się szklista. Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie dodawaj po jednym jaju i ucieraj, aż uzyskasz jednolitą masę. Przykryj ją i wstaw na godzinę do lodówki.
Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i dobrze go rozgrzej. Wyjmij ciasto z lodówki i, nabierając łyżeczką, wkładaj je do gorącego tłuszczu. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor wyjmij placuszki łyżką cedzakową i osącz je nadmiaru tłuszczu na bibule. Na końcu - już na półmisku - grubo obsyp cukrem pudrem.
power504