Sos admiralski.rtf

(7 KB) Pobierz
Sos admiralski

Sos admiralski

 

Składniki na 6 porcji:

marchew

mała pietruszka

kawałek selera

2 łki oliwy

20 dag rodzynek

3 łki sosu pozostałego po pieczeniu drobiu

owoce jałowca, curry

2 szklanki sosu maderowego:

1,5 szklanki Bulionu pieczeniowego w płynie WINIARY (przygotowanego z 1,5 łeczki koncentratu)

(przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)

10 dag pieczarek

2 łki oliwy

cebula

łka masła

1,5 łki mąki

pół szklanki madery lub wiśniówki

łka kaparów

łka posiekanej natki pietruszki

tymianek

karmel

l, pieprz

 

Zacznij od przygotowania sosu maderowego: pokrojone w paseczki pieczarki i posiekaną cebulę

usmaż na oliwie. Masło rozpuść w rondlu, potem wsyp mą i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź zimnym bulionem, zagotuj, dodaj pieczarki z cebulą, maderę (wiśniówkę) i kapary. Wszystko razem gotuj jeszcze około 5 minut.  Pod koniec wsyp natkę pietruszki. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, zabarw karmelem.

 

Marchew, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach, podsmaż na oliwie, po czym podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Rodzynki sparz. Do gorącego sosu maderowego dodaj miękkie warzywa, rodzynki i sos pozostały po pieczeniu drobiu. Zagotuj, przypraw jałowcem i curry.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin