Grzybek na słodko.rtf

(6 KB) Pobierz
Grzybek na s³odko

Grzybek na słodko

 

Składniki na 4 porcje:

8 jaj

2 łki masła

l

3 łki cukru

pół szklanki mąki

pół opakowania Cukru wanilinowego WINIARY

50 dag truskawek, malin lub porzeczek

 

Owoce oczyść z szypułek, zasyp cukrem i postaw pod przykryciem na maleńkim ogniu. Rozbij i rozdziel jaja. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawaj po jednym żółtku na przemian z przesianą z cukrem wanilinowym mą.

 

Na rozgrzanym maśle (po pół łki masła na każdy) usmaż cztery omlety, najlepiej na dwóch patelniach. Gdy omlet wyrośnie i zetnie się od spodu, przewróć go delikatnie na drugą stronę. Omlety trzymaj w lekko nagrzanym piekarniku. Podawaj na stół natychmiast po przygotowaniu, obok postaw owoce.

 

Grzybek możesz wnież podać z gotowym dżemem lub konfiturami albo śmietaną wymieszaną z owocami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin