Grzybek na słodko
Składniki na 4 porcje:
8 jaj
2 łyżki masła
sól
3 łyżki cukru
pół szklanki mąki
pół opakowania Cukru wanilinowego WINIARY
50 dag truskawek, malin lub porzeczek
Owoce oczyść z szypułek, zasyp cukrem i postaw pod przykryciem na maleńkim ogniu. Rozbij i rozdziel jaja. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawaj po jednym żółtku na przemian z przesianą z cukrem wanilinowym mąką.
Na rozgrzanym maśle (po pół łyżki masła na każdy) usmaż cztery omlety, najlepiej na dwóch patelniach. Gdy omlet wyrośnie i zetnie się od spodu, przewróć go delikatnie na drugą stronę. Omlety trzymaj w lekko nagrzanym piekarniku. Podawaj na stół natychmiast po przygotowaniu, obok postaw owoce.
Grzybek możesz również podać z gotowym dżemem lub konfiturami albo śmietaną wymieszaną z owocami.