Sajgonki.doc

(23 KB) Pobierz
Sajgonki

Sajgonki

Składniki:
- papier ryżowy (8 szt.),
- 20 dag mięsa mielonego (wieprzowe, indycze),
- 2 średnie marchwie,
- 3-5 grzybków mun,
- 3 liście kapusty pekińskiej,
- 1 duża cebula,
- czosnek,
- olej,
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić?
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Dodać rozdrobnione grzyby mun. Marchewkę obrać i starkować na drobnych oczkach. Dodać do mięsa i grzybów. Przykryć i dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Na koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną drobno cebulę. Dusić aż się cebula zaszli. Można dolać wody zamiast oleju. Na koniec smażenia odkryć, aby odparować ewentualny nadmiar wilgoci. W "międzyczasie" smażenia zwilżyć plastry papieru ryżowego wodą. Ostrożnie, bo się łamią i przyklejają do wszystkiego, co nie drewniane (i do siebie nawzajem). Najlepiej rozłożyć na drewnianych deskach (no chyba, że ktoś ma dużą stolnicę, albo duży drewniany, nie lakierowany stół). Nie dopuścić, żeby papier wysechł, bo się po prostu połamie. Nakładać na placki 3 łyżeczki farszu. Zawijać i smażyć w głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z surówką z akpusty pekińskiej i ryżem. Plus sos sojowy. Pycha. Smacznego!

Potrzebne przybory:
Widelec, nóż, patelnia, coś do mieszania, deska do krojenia, powierzchnia drweniana nielakierowana (ok. 0,5 m2):), łyżeczka

 

 

****1. Do gorącej wody wlej kilka kropel octu i szybkim ruchem zanurz papier. Potem połóż go na ściereczce. Papier nie może mieć ani kropli wody, po to ściereczka.
2. Papier nie może być mokry tylko miękki i wilgotny
3. Po zawinięciu farszu trzeba POCZEKAĆ nawet 15 min aby się skleiły

 

****Zawinięte sajgonki nie moga być zupełnie mokre, a poza tym jeśli wrzucisz je na naprawdę gorący, głęboki olej i będą smażyć się na zdecydowanym ogniu to nic nie powinno się stać. Przypuszczam, że duże znaczenie ma tutaj sposób zawinięcia placka i jego jakość. Na niektórych opakowaniach podany jest sposób zawijania sajgonek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin