Cud kuchenny
Zasady gotowania 1. Mięso gotujemy tylko białe bez kości np. pierś z kurczaka, pierś z indyka, młoda cielęcina, filety rybne. Czas gotowania od 30 do 45 min. 2. Warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce np. marchew, pietruszka, seler. UWAGA !!! nie ugotują się warzywa strączkowe3. Makarony ( Malma, Lubelski, Goliada, Federici ) ; Kasze ; Ryż ( najlepiej Kresto ) UWAGA gotujemy taki czas jak podano na opakowaniu, alewamy jedynie wrzącą osobno wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju.4. W przypadku gotowania produktów zalewamy produkty w cudzie kuchennym zawsze tą samą ilością wody ok. 2,5 litra 5. W przypadku odgrzewania produktów (np. pierogów wcześniej ugotowanych) wody wlewamy niewiele pomiędzy dno sita a dno naczynia.
PRZEPISY:
Zupa Pieczarkowa1 pierś z kurczaka3 garście makaronu świderki Malma15dag pieczarek drobno pokrojonychkoperekwłoszczyznavegettarosołkipieprzmagi śmietanka 12 %Wszystko gotujemy razem 35 min. Po otwarciu cudu dolewamy śmietanę 12 % wraz z posiekanym koprem.
Zupa ogórkowa4 ogórki kiszonemakaron lub ryżfilet drobiowy mrożonynatka pietruszki3 kostki rosołoweśmietana kremówkaPrzygotowanieDo cudu kuchennego wkładamy drobno poszatkowane w Szefie Kuchni ogórki, natkę pietruszki, kostki rosołowe, makaron najlepiej Czaniecki lub ryż UNCLE BENS oraz filet drobiowy – przyprawiony wcześniej wegetą i pieprzem.Wszystko to zalewamy wrzątkiem i gotujemy 50 min. po tym czasie doprawiamy śmietaną i gotowe.( Filet wyjmujemy przed wlaniem śmietany ) W podobny sposób gotujemy zupę pieczarkową i pomidorową.
Pulpety z kaszą i sosemmięso mielone drobiowe1 jajkocebula wcześniej podsmażonasólpieprzbułka tartakostki rosołowePrzygotowanieZ mięsa przygotowujemy pulpeciki dodając do masy bułkę tartą oraz pozostałe składniki. Do Cudu Kuchennego wsypujemy przepłukaną szklankę kaszy perłowej a na nią kładziemy uformowane pulpety obtoczone mąką oraz kostki rosołowe. Wszystko zalewamy wrzątkiem. Po 40 min. podajemy z sosem ( sos do wyboru według upodobań ) i surówką.
Rosół dietetyczny na piersi z kurczaka1 pierś z kurczaka lub indyka pokrojona w kostkę2 kostki rosołowe np. Knor ( 1 wołowa 1 drobiowa ) 1 ząbek czosnkudrobno pokrojona włoszczyzna1 łyżeczka vegettyCzas gotowania 30 – 40 min. Barszcz CzerwonyPrzygotowujemy w osobnym pojemniku 2 , 3 średnie buraki czerwone, obieramy i ścieramy je na grubym tarle. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 żabki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, jedną pokrojoną cebulę. Z cudu kuchennego wyjmujemy mięso a rosół ponownie podgrzewamy do wrzenia i zalewamy nim buraki w sicie lub dodajemy gotowy koncentrat z buraków. Po około 15 min barszczyk będzie gotowy do degustacji. Można dodać pieprzu i octu do smaku.
Barszcz czerwony na rybie 3 kostki filetów z mintaja2 ząbki czosnku ( może być czosnek granulowany )2 kostki rosołowe Knorasypka przyprawa do ryb Kamisziele angielskiewegettamagipieprzkoncentrat barszczu czerwonego.
Kremowa zupa ze świerzych ogórków2 serki topione ( miękkie - gouda lub ementaler ) 100 g2 kostki rosołowe2 świeże ogórki ( lub jeden duży szklarniowy )1,5 l wrzątkuPrzygotowanieSerki oraz kostki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody ( roztrzepujemy to trzepaczką w rondelku ) i mocno podgrzewamy. Wcześniej do Cudu Kuchennego bez sita wrzucamy rozdrobniony w Szefie Kuchni ogórek lub utarty na tarce z drobnymi oczkami. Na ogórki wylewamy roztopione serki i zalewamy całość wrzątkiem i zostawiamy na ok. 20 min. Po otwarciu mieszamy i podajemy groszek ptysiowym lub grzankami - koniecznie opiekane na maśle !
Pulpety dietetyczne cielęco rybne 250 g cielęciny250g dorsza1 jajo (białko)sok cytrynowywarzywasólpieprz ziołowyziele angielskinać pietruszkinać selera1 łyżeczka kaszy mannywłoszczyzna.Zmielić mięso i rybę, wymieszać w misce z białkiem i kaszą manną formujemy małe pulpety, wkładamy do cudu i zalewamy wrzątkiem – wywarem z włoszczyzny.Czas gotowania 25 – 35 min. Po ugotowaniu podajemy pulpety z sosem i ziemniakami
Kasza z pieczarkami2 szklanki kaszy jęczmiennej lub gryczanej300g pieczarek - starte na tarku1 pora sparzona i posiekana lub papryka czerwona1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę1 kostka rosołowaprzyprawy.Wszystkie produkty umieszczamy w cudzie kuchennymi zalewamy wrzątkiem na 45 min. Po wyjęciu możemy polać to sosem pieczarkowym lub sosem gdańskim.
Jabłka w sosie waniliowym4 jabłka obrane ( bez gniazda )1 szklanka mleka2 łyżki budyniu2 łyżki cukru1 cukier waniliowy.Jabłka gotujemy w Cudzie Kuchennym przez 20 min. Mleko 100ml mieszamy z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka gotujemy i dodajemy budyń. Ugotowane jabłka polewamy sosem waniliowym. Wodę po jabłkach wykorzystać jako kompot lub napój
Ryba Po Grecku500g filetów lub płatów rybnych ( rozmrożonych )4 marchewki1 selera2 małe pietruszki1 cebulasólpieprzprzyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy )Marchewkę, seler, pietruszkę, zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić i dusić na oliwie przez 30 min. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.Do cudu kuchennego ( bez sita ) wypłukanego wrzątkiem wkładamy surowe filety lub płaty rybne, do tego dodajemy gorące uduszone warzywa i przyprawy. Wszystko to przykrywamy i odstawiamy na 40 min.
Ryba w Galarecie1 filet z morszczukawywar jarzynowy( ugotowane jarzyny: marchew, pietruszka, seler. Cebulę pozostawiamy do dekoracji) Cytryna w plasterkachprzyprawy w tym vegetażelatynaFilety rybne płuczemy i wkładamy do cudu kuchennego, posypujemy je przyprawami i zalewamy gotującym wywarem jarzynowym ok. 2,5 litra. Wszystko przykrywamy na 40 min. Następnie odcedzamy rybę układamy na półmisku i dekorujemy gotowanymi warzywami, plastrami cytryny i zieloną pietruszką. Pół litra wywaru jarzynowego mieszamy z 4 łyżeczkami żelatyny ( nie gotujemy ) Przestudzonym wywarem z żelatyną zalewamy półmisek z rybą i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. UWAGA ! zamiast ryby można przygotować filet z piersi kurczaka w galarecie.
Sałatka z Kalafiora1 Kalafior2 średnie ogórki3 jajkaprzyprawyziołaKalafior płuczemy i dzielimy na 4 części po czym umieszczamy w cudzie kuchennym. Zalewamy go osoloną wrzącą wodą. Po 20 minutach kalafior powinien być już ugotowany ( nie może być zbyt miękki ). Kalafior kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w dużej misce do ciasta. W cudzie kuchennym „ gotujemy ” zalewamy gorącą wodą jajka na twardo ok. 10 – 15 min. Ugotowane jaja i ogórki kroimy w kostkę poczym dodajemy do kalafiora. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, przyprawami i ulubionymi ziołami.
Kasza ( Perłowa Średnia )Kaszę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 45 min. Potem dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę wegetty,1 pierś z kurczaka pokrojonego w kostki, 3 – 5 pieczarek, 3 kwiatki kalafiora, por, marchew, czerwona papryka.Całość można podawać z sosem
Piersi z kurczaka z morelami Składniki:2 piersi z kurczaka10-15 dag suszonych moreliprzyprawy Rozbić piersi i przyprawić wg uznania. Pokroić w cienkie pasy o szer. 3 cm, położyć morele i zawinąć i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć na sicie Cudu Kuchennego. Zagotować w garnku ok. 2,5 l wody, dodać 2-3 kostki rosołowe. Zalać roladki, przykryć i odstawić na 30 min.
Zupa czosnkowa3-4 kostki rosołowe1 filet kurczaka - pokrojony w kostkę posypany wcześniej vegetą1 główka czosnku zmiażdżonego1/3 makaronu malmamała marchewka, kawałek selera - starte na grubych oczkachpęczek posiekanej natki pietruszkipieprz do smakucałość zalać wrzątkiem w CUDZIE bez sita, po 30 - 35 minutach odkryć i wlać 200 ml śmietany. Gotową zupę wlewać do talerzy z utartym żółtym serem lub grzankami.
igla111