CIASTA
CIASTO DROŻDŻOWE
Pojemniki TW: D10 Shaker lub D11 Mix-Max, B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta
Składniki: 500g mąki, ½ kostki tłuszczu płynnego (masło, margaryna), 3 łyżki cukru
(można dodać cukier waniliowy), 3 jaja, 30 g drożdży, 250ml mleka
W Shakerze przygotowujemy zaczyn z mleka i drożdży. Uzupełniamy resztą mleka i mieszamy. Kolejno mąkę, cukier, jaja, tłuszcz wkładamy do miski, na koniec wlewamy drożdże z mlekiem. Miskę zamykamy i potrząsamy ruchami poziomymi, jak w przypadku innych ciast. Miski nie otwieramy! Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy, wydając przy tym charakterystyczny dźwięk.
CIASTO DROŻDŻOWE 2
Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D29 Zosia Samosia
Składniki: Rozczyn: 1 szklanka mleka, 1 szklanka mąki, ½ szklanki cukru, 100g drożdży, szczypta soli
Ciasto: 3 szklanki mąki, 3 żółtka, ½ szklanki oleju // Posypka: 2,5 szklanki mąki, 1 kostka margaryny,
½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 100g wiórek kokosowych
Rozczyn: w misce rozpuścić drożdże w mleku, dodać przesianą mąkę, cukier i sól. Miskę szczelnie zamknąć. Kolistymi ruchami połączyć składniki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w temp. pokojowej.
Ciasto: wymienione składniki dodać do wyrośniętego rozczynu, dokładnie wymieszać łyżką do ciasta. Boki miski posmarować olejem (1/2 łyżki) i szczelnie zamknąć. Kolistymi ruchami wyrobić ciasto
i pozostawić do wyrośnięcia (wyrośnięte ciasto samo otwiera pokrywkę)
Posypka: wymienione składniki zagnieść i wstawić do zamrażalnika na 15minut.
Wyrośnięte ciasto włożyć na dużą blachę, wcześniej wysmarowaną olejem. Ułożyć połówki śliwek (przekrojoną częścią go góry) lub pasemka jabłek, posypać posypka startą na tarce Zosia Samosia
o grubych oczkach. Przed włożeniem do piekarnika ciasto powinno na blasze trochę podrosnąć. Piec
w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
PYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE
Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D10 Shaker
Składniki: CIASTO: 500g mąki, 100g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajko i 1 żółtko, ½ kostki roztopionej
margaryny, 1 szklanka mleka, 50g drożdży lub paczka suchych drożdży, szczypta soli,
POSYPKA: 1 kostka masła lub margaryny, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, mąka ok. 500g
Do miski do ciasta wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz sól- następnie wymieszać i zrobić stożek. Zrobić dołek i wlać roztrzepane w Shakerze jajka. Roztopioną margarynę i podgrzane mleko i drożdże wlać dookoła stożka. Energicznie wymieszać. Zamknąć miskę, odessać powietrze i kręcić ok. 10minut. Następnie miskę odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż pokrywka odskoczy. Ciasto wymieszać, zamknąć przykrywkę, znów odessać i poczekać aż urośnie. Ciasto możemy piec jako babkę z bakaliami lub ciasto z serem, makiem, posypka lub owocami.
Ciasta możemy użyć jako spód do pizzy i wtedy nie dodajemy cukru i cukru waniliowego. Jest pyszne
i puszyste. Ciasto piec ok. 45-60 minut w temp. 180-200ºC. pizzę krócej.
CIASTO DROŻDŻOWE 3
Składniki: 4szkl. mąki, 3jajka, 5dkg drożdży, 0,5szkl. cukru, szkl. mleka, 4 łyżki oleju
Do Mix-maxa wlewamy podgrzane mleko, dodajemy jajka, cukier, drożdże, zakręcamy i mieszamy.
Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy rozczyn z mix-maxa, wszystko mieszamy łyżką J06, na koniec dodajemy olej, zamykamy miskę i odpowietrzamy. Wstawiamy do innej miski z ciepłą wodą, jak pokrywka odskoczy zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy, jak znów odskoczy, znów zamykamy
i odpowietrzamy, kiedy odskoczy trzeci raz i miska jest pełna ciasto jest gotowe na blaszkę.
Posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 30 minut w tem.180ºC
CIASTO DROŻDŻOWE(do samej miski)
Składniki: 4szkl. mąki, 3jajka, 5dkg drożdży, 0,5szkl. cukru, 1szkl. mleka, 4 łyżki roztopionego
masła(ostudzonego) lub oleju
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, na środku robimy dołek i wlewamy ciepłe, (nie gorące) mleko, drożdże kruszymy i dodajemy do mleka wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy łyżką J06,żeby składniki dobrze się połączyły, na koniec dodajemy tłuszcz, jeszcze raz mieszamy, zamykamy miskę
i odpowietrzamy. Wstawiamy do innej miski z ciepłą wodą, jak pokrywka odskoczy zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy, jak znów odskoczy, znów zamykamy i odpowietrzamy, kiedy odskoczy trzeci raz i miska jest pełna, ciasto jest gotowe na blaszkę. Posypujemy owocami, kruszonką i pieczemy ok. 30-40 minut w tem.180ºC
PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki: 5dkg drożdży, 1 szkl. mleka, 2 łyżeczki masła, 2-3łyżeczki cukru, 1cukier waniliowy,
1 jajko całe, 2 żółtka, 3-4szkl. mąki pszennej, szczypta soli
W misce do ciasta zasypać cukrem rozkruszone drożdże, pozostawić do rozpuszczenia. Wbić całe jajko, żółtka, cukier waniliowy, sól i wymieszać łyżką do ciasta. Wlać letnie mleko z rozpuszczonym w nim masłem, wymieszać, wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie łyżką do ciasta. Ciasto posypać mąką po wierzchu. Zamknąć szczelnie miskę, odpowietrzyć i kilkoma ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody. Czekać do otwarcia się pokrywy.
Dla łasuchów: z ciasta pieczemy pyszną bułkę drożdżową, po dodaniu rodzynek i skórki pomarańczowej. Z tego ciasta wałkujemy na stolnicy prostokąt, nakładamy na dolny brzeg marmoladę pociętą w paski, zawijamy i tniemy ;na małe części. Jeden z brzegów nacinamy łyżką i zwijamy rogalik. Układamy na blaszce, smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy piękne pyszne, rogaliki - grzybki
CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM
Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta,J06 łyżka do ciasta
Składniki: 100g drożdży, 750g mąki, ¾ szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 3 jaja, szczypta soli,
100g masła. /Kruszonka: mąka, cukier, masło // Polewa: cukier puder, mleko, kakao
Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać cukrem (po pewnym czasie rozpuszczą się). Rozpuścić tłuszcz, zmieszać z zimnym mlekiem, a następnie wlać do miski. Jajka starannie wymieszać łyżką do ciasta
z pozostałymi składnikami w misce. Na koniec dodać mąkę i mak. Całość wymieszać w zamkniętej misce „sposobem TW”. Po wyrośnięciu ciasta w ciepłej wodzie, rozłożyć je na blasze. Zrobić kruszonkę, piec około 30minut w temp. 180-200ºC. po wyjęciu z pieca polać polewą.
PLACEK DROŻDŻOWY SZYBKI
Składniki do miski (B 11): 650g mąki, 3 jajka (roztrzepane), 5 łyżek oleju, olejek , rodzynki
Do miski wsypać produkty wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zamknąć miskę odpowietrzyć i wstawić do miski z ciepłą wodą. Kiedy miska się otworzy zamknąć ją ponownie , odpowietrzyć i wstawić jeszcze raz do ciepłej wody. Czynność powtórzyć dwa razy . Gdy miska otworzy się trzeci raz , wyłożyć ciasto na blachę i posypać kruszonką. Piec w temp. 180-2000C przez 20 do 30 minut.
CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ
Składniki: 0,5kg mąki + 4dkg drożdży + 1szkl.mleka + 3łyżki cukru, szczypta soli
Wszystkie składniki przygotować tak jak na ciasto drożdżowe(powinno być konsystencji ”kluski”)
Jak ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na 3 części, z każdego kawałka rolujemy wałek, następnie zaplatamy z nich warkocz, łączymy początek z końcem i przekładamy na blaszkę.
Całość smarujemy po wierzchu 1żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec w temp.180C ok.30minut.
DROŻDŻÓWKA W MISCE DO CIASTA
Składniki: 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 50g drożdży, ½ l mleka, 6 łyżek cukru, 1 zapach (śmietankowy),
500-700 g mąki wrocławskiej
Mleko zagrzać w garnku, aby było ciepłe (nie gorące). Zostawić w garnuszku 1/3, resztę wlać do miski. Do garnuszka dodać drożdże i dobrze wymieszać z mąką. Zostawić na parę minut, a w międzyczasie wsypać do mleka w misce cukier, zapach, olej, roztrzepane jajka i trochę mąki. Wszystko razem dobrze wymieszać łyżką do ciasta. Dodać z garnka wyrośnięte drożdże i resztę mąki, aby ciasto było dosyć gęste. Miskę zamknąć i wstawić do ciepłej wody, gdy przykrywka otworzy się, ciasto wykładamy na blachę, nakładamy owoce, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. (Czas przygotowania i pieczenia drożdżówki około 45minut)
DROŻDŻÓWKA Z MASĄ ORZECHOWĄ
Do miski (B 11): ½ kg mąki, 3jaja, ½kostki margaryny(roztopionej), szczypta soli
masa orzechowa: 200gr. orzechów włoskich zmielonych, 5dkg masła; 5 łyżek cukru pudru,
kilka kropel olejku migdałowego
Piec w temperaturze 1800C od 30-35 minut
Jabłka w ćwiartki pokroić poukładać jedno koło drugiego wciskając je delikatnie i posypać kruszonką
Składniki: 25dkg mąki, 5dkg masła, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 5 łyżek mleka, 2 jajka,
3dkg drożdży, 1 duża puszka brzoskwiń
w misce przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny letniego mleka. Po wrośnięciu dodać jajka, masło rozpuszczone w letnim mleku, wszystko dobrze wymieszać łyżką
i tradycyjnym sposobem TW, czyli okrężnymi ruchami miską wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Na dnie wyłożonej pergaminem tortownicy ułożyć ćwiartki osączonych z syropu brzoskwiń. Ciasto wyłożyć na stolnicę, o wielkości danej tortownicy. Ciasto ułożyć na brzoskwiniach i pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 25minut. Przepis dla 10 osób. Po upieczeniu placek wyłożyć brzoskwiniami do góry. Można udekorować bitą śmietaną.
Składniki: 250ml mleka, 500g mąki, ¼ kostki masła, ½ kostki drożdży, 5 jaj, 6 łyżek cukru,
20dkg orzechów laskowych, 20dkg orzechów włoskich, ½ słoika powideł ze śliwek,
10dkg cukru pudru
Tłuszcze i 5 łyżek cukru rozpuścić w mleku. Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru – do rozpuszczenia, 5 żółtek rozbić w shakerze. Ostudzoną część płynu wlać do miski, wsypać mąkę, dolać żółtka i rozpuszczone drożdże. Miskę zamknąć, odessać i wykonać ok. 10 okrężnych ruchów, następnie otworzyć, łyżką uformować kulę na dnie miski, zamknąć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyłożeniu na blachę, wierzch posmarować powidłami, na powidła wylać pianę z 5 białek, wcześniej ubitych z cukrem pudrem; na pianę wysypać zmieszane orzechy w całości. Piec około 45minut. Ciasto po upieczeniu można przełożyć kremem do karpatki
DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, D10 Shaker, D37 Candy,J06 łyżka do ciasta, D05 Stolnica,
D06 Wałek
Składniki: 500g mąki, 120g tłuszczu, 2 żółtka, 50g drożdży, 1szkl. mleka, 4 łyżki cukru, szczypta soli Masa twarogowa: 500g twarogu, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, cukier do smaku
Mąkę wsypujemy do miski. W shakerze rozrabiamy drożdże z mlekiem, cukrem i niewielką ilością mąki. Gdy ciasto wyrośnie, wlewamy je do mąki. Następnie dodajemy rozpuszczony tłuszcz, żółtka i wyrabiamy w misce. Po wyrośnięciu rozkładamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy. Nakładamy urobiony twaróg i zwijamy.
Pokrojone kawałki ciasta układamy na formie i wkładamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor.
Składniki: 50dkg mąki pszennej, 4dkg drożdży, 1 jajko, 15dkg cukru, 1szkl. mleka, 7dkg tłuszczu,
cukier waniliowy, sól, 30dkg gęstej marmolady
Mąkę wsypać do miski do ciasta. W Shakerze roztrzepać mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy, jako. Przelać do miski z mąką posypaną odrobiną soli, dodać tłuszcz, wymieszać łyżką do ciasta. Zamknąć miskę i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, włożyć na stolnicę. Podzielić na 2 części każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Posmarować marmoladą nie doprowadzając jej do brzegów ciasta. Zwinąć za pomocą stolnicy unosząc lekko w górę, a ciasto samo zacznie się zwijać. Włożyć do wąskiej blachy, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 45miniut.
KOŁACZ DROŻDŻOWY
Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D05 stolnica, D06 Wałek, D10 Shaker
Składniki: 500g mąki, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki tłuszczu, 4 łyżki cukru, 50g drożdży, 200ml mleka
Nadzienie: 200g kremu czekoladowego lub powideł
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, tłuszcz rozpuścić i lekko wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w szczelnie zamkniętej misce do ciasta. Jeżeli ciasto za luźne - dodać mąki.
Miskę wstawić do ciepłej wody i poczekać, aż sama się otworzy.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm, przeciąć na 3 paski równej szerokości. Na każdy pasek nałożyć nadzienie (równomiernie, przez środek paska) – skleić brzegi tworząc 3 rulony i spleść je w warkocz. Uformować kołacz lub rogal, przełożyć na blachę posmarowaną i posypaną mąką. Posmarować białkiem. Piec na złoty kolor.
KOŁACZ DROŻDŻOWY2
Składniki: 0,5kg mąki, 5dkg drożdży, 200ml mleka, 2 łyżki oleju, 4 łyżki cukru,
200g kremu czekoladowego lub powideł
Drożdże, cukier i mleko roztrzepać razem w Mix-max’ie. Do miski do ciasta wsypać mąkę, dodać olej i rozczyn z drożdży i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką do ciasta. Jeżeli ciasto jest za luźne – dodać mąki, miskę zamknąć i odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody i czekać aż sama pokrywka się otworzy. Ciasto przełożyć na stolnicę i wałkiem rozwałkować na prostokąt grubości ½ cm. Przeciąć na 3 paski równej szerokości, na każdy pasek nałożyć nadzienie( równomiernie, przez środek paska) – skleić brzegi tworząc 3 rulony i spleść je w warkocz. Uformować kołacz lub rogal, przełożyć na blachę i piec na złoty kolor w temp. Do 200°C. Przepis na 12 porcji.
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI
Składniki: 50dkg mąki, 5dkg cukru, 10dkg stopionej i schłodzonej „Kasi” 5dkg drożdży, 2 jajka,
1żółtko, 0,5szkl. mleka, 1 cukier waniliowy, szczypta soli
Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego, 0,75ml mleka, 10dkg rodzynek
Mąkę z solą przesiać do dużej miski do ciasta. Drożdże rozprowadzić w Shakerze w 0,5szkl mleka letniego z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Jak drożdże wyrosną wlać je z margaryną do mąki, wbić jajka i żółtko, dodać cukier waniliowy. Składniki wymieszać łyżką do ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Budyń ugotować i schłodzić od czasu do czasu mieszając. Do zimnego budyniu dodać rodzynki. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść a następnie rozwałkować, posmarować budyniem i zwijać roladę. Pokroić w plastry o grubości około 3 cm, ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor.
Pojemniki TW: D10 Shaker, B11 duża miska do ciasta
Składniki: 500g mąki, 1 paczka drożdży, ¼ l ciepłego mleka, 1 jako, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta cukru,
250g pokrojonej w kostki, wysuszonej słoniny i boczku, 1 drobno pokrojona cebula.
Do mleka w shakerze wsypać drożdże i wymieszać. Całą zawartość wlać do mąki przygotowanej w misce. Dodać jajko, sól, cukier, słoninę i cebulę. Przykrywamy pokrywkę i mieszamy. Stawiamy miskę w ciepłym miejscu do momentu, aż pokrywka odskoczy. Ciasto zostawiamy dwa razy do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta formujemy małe bułeczki i kładziemy je na posmarowaną blachę. Pieczemy w temp. 200ºC około 30 minut.
BUŁECZKI Z SEREM
Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, łyżka do ciasta
Składniki: 250g mąki żytniej, 250g serka homogenizowanego, 1 jajko, 0,5 proszku do pieczenia, 1 łyżka
mleka, szczypta soli, sezam, mak, kminek
Wszystkie produkty włożyć do miski, dokładnie wymieszać i uformować malutkie bułeczki. Bułeczki obtoczyć w sezamie, maku lub kminku. Bułeczki ułożyć na posmarowaną blachę.
Piec 10 do 20 minut w temperaturze około 200ºC
igla111