Tupper.docx

(47 KB) Pobierz



PRZEPISY DO MISKI DO CIASTA

CHLEB

1 kg mąki
40 g drożdży
15 g masła
25 g soli + 0,6 l wody ciepłej

Wszystkie składniki mieszamy w misce do ciasta i pieczemy np. w Ultra Plusie w tem. 180 C

Chleb ( Graham )

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka otrąb pszennych ( otręby nie z młyna tylko lekkie kupione np. w sklepie z Zdrową Żywnością )
2,5 dag drożdży
łyżka soli ( duża )
1 szklanka mleka lub wody

Wyrabiamy w misce do ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w formie sylikonowej w temp 200 C min 45 minut.
Można też dodać czarnuszkę, kminek, słonecznik, rodzynki

Chleb ( dawny sposób naszych Babci – bez jaj i tłuszczu)

3 szklanki mąki ( 2 białej – 1 żytnia )
2 średnie ugotowane zmielone ziemniaki
1 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 szklanki kiszonego żurku ( wraz z otrębami )
Wszystko dokładnie mieszamy w misce i po wyrośnięciu dodajemy czarnuszkę lub kminek.
Okrągły chleb pędzlujemy wodą i kładziemy na liściach kapusty.
Pieczemy w temp. 200 C ok. 45 min.

Tradycyjne ciasto drożdżowe

3 szklanki mąki
1 kostki drożdży
250ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru, cukier waniliowy
1 jajko i 1 żółtko
łyżka oleju lub margaryny
szczypta soli
nadzienie według uznania

Do miski wsypujemy mąkę i solimy ją.
Mleko łączymy z tłuszczem, a drożdże rozrabiamy z cukrem.
Potem dodajemy jajko i żółtko oraz mleko całość wlewamy do shakera ( mix max )
delikatnie mieszamy (odstawiamy do wyrośnięcia) gotowy zaczyn wlewamy do miski z mąką,
dokładnie zamykamy, odpowietrzamy, i mieszamy 9 w razie potrzeby dosypujemy mąki lub zaczynu.
Po wyrośnięciu robimy z ciasta to co najbardziej lubimy: drożdżówki, rogale, bułeczki,
strucle, grzybki, róże, świńskie ryjki itp.
Jeżeli rezygnujemy ze słodkiego nadzienia to możemy je wypełnić np. farszem z mięsa lub kapusty.
Pieczemy w temperaturze 200* C

Prawdziwa włoska pizza

Ciasto:
3 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju

składniki dokładnie wymieszać w shakerze ( mix max ), wlać do miski dodać 3 – 4 szklanki mąki,
zamknąć i kręcić. Dalej jak w przepisie na ciasto drożdżowe.

Sos
1 puszka pomidorów (bez skórek) łyżka oregano łyżka bazylii ,sól czosnkowa ,olej dokładnie zmiksować.


Racuchy z jabłkami

250 dag mąki
2 jaja
2 dag drożdży
1 łyżeczka masła
3 szklanki mleka
olej, sól, cukier waniliowy, cukier puder

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże rozpuszczamy w cukrze i mleku dodajemy jajka,
stopione masło, sól i wlewamy to do miski z mąką, po odpowietrzeniu, wymieszaniu
i wyrośnięciu dodajemy jabłka starte na grubej tarce i delikatnie mieszamy,
po ponownym wyrośnięciu smażymy na głębokim mocno rozgrzanym tłuszczu.


Sernik z ananasem

2 jaja
18dag masła
10dag cukru
cukier waniliowy
30dag mąki
łyżka proszku do pieczenia
1 puszka ananasów

Masa serowa
4 serki homogenizowane waniliowe
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
3 jaja

( 2 jaja , masło, cukier, cukier waniliowy , mąkę itp. ) wkładamy do miski
i po wymieszaniu kładziemy na blasze lub w formie na górę kładziemy ananasy.
3 białka + cukier ubijamy w shakerze (mix max) na sztywną pianę.

Serki razem z żółtkami i budyniem mieszamy w misce dodajemy pianę z białek
i po wymieszaniu masę rozlewamy na ananasy


Knedle z owocami

3 kg ugotowanych ziemniaków
szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 żółtko
3 kg owoców
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
cynamon, cukier, sól.

Ziemniaki mielimy i wraz z innymi produktami wsypujemy do miski i mieszamy.
Po wyrobieniu formujemy wałki średnicy 4 cm każdy spłaszczamy na dłoni
i zawijamy w niego owoce wcześnie po cukrowane, sklejamy ciasto formując kulki.
Knedle wkładamy partiami do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min.


Kluski leniwe na słodko

0,5 kg sera białego
szklanka mąki
3 jaja
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
mielony cynamon, sól.

Ser mielimy i wsypujemy do miski wkładamy również pozostałe składniki.
Z białek ubijamy pianę i łączymy ją ze składnikami w misce.
Po zrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę, formujemy wałki i tniemy na kawałki.
Ciasto wkładamy do wrzącej osolonej wody.
Po ugotowaniu podajemy po lane masłem i posypane cukrem i cynamonem.


Kluski Śląskie z dołeczkami

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 – 2 łyżeczek mąki pszennej
sól

Składniki wsypujemy do miski i po zamknięciu dokładnie mieszamy.
Ciasto formujemy na stolnicy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Spłaszczamy je na środku i robimy dołek. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 min.


Ciastka ryżowe

30 dkg cukru
cukier waniliowy
5 jajek
1 kostka masła
30 dkg kaszki ryżowej

Ubijamy jajka i dodajemy pozostałe surowce
Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do dekoratora
i wyciskamy ciasteczka przez różne końcówki według upodobań.


Hot Dog w cieście drożdżowym

Ciasto wyrabiamy takie jak na pizze.
Parówki długie kroimy na połówki ciasto wałkujemy i dzielimy na 8 ćwiartek.
Parówki nakładamy na każdą ćwiartkę i zawijamy jak rogale.
Pędzlujemy białkiem i pieczemy 20 – 30 min. Podajemy z ketchupem.


Pierogi w cieście drożdżowym

Ciasto jak wyżej.
Przygotowujemy farsz na ruskie pierogi.
Ciasto wałkujemy na prostokąt wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zawijamy kulki.
Pędzlujemy białkiem i pieczemy 30 min.


Babka Piaskowa I

20dkg mąki
5 dkg mąki ziemniaczanej
20 dkg cukru
12dkg masła
4 jaja
4 łyżki mleka
1 paczki proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
cukier waniliowy
cukier puder

Masło ucieramy na puch i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, obie mąki,
proszek do pieczenia, mleko , skórkę z pomarańczy.
Miskę zamykamy i kolistymi ruchami wyrabiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Pierogi z grzybami (pieczarkami)

Ciasto: 20 dag twarogu
7 łyżek mleka
7 łyżek oleju
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
40 dag mąki
2 dag drożdży

Farsz :
8 dag cebuli
żółtko
8 dag pieczarek
natka pietruszki
4 dag bułki tartej
tłuszcz

Ciasto wyrabiamy w misce do ciasta. Farsz – pieczarki drobno kroimy
i smażymy na tłuszczu z cebulą. Po wystudzeniu mieszamy ją z żółtkiem
i bułką tartą oraz łączymy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą,
pieprzem, papryką. Ciasto po wyrośnięciu należy rozwałkować na placek
poczym wycinamy w nim krążki np. Mix Max na krążki układamy farsz i składamy na pół
oraz zlepiamy brzegi. Przygotowane pierogi pieczemy w temperaturze 175 C do złocistego koloru.

PRZEPISY DO MIX-MAXA


Napoje alkoholowe

LIKIER KAWOWY

Składniki - 50 ml gorącej wody, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego oraz 80 ml wódki albo spirytusu. Kawę rozpuszczasz w wodzie w szejkerze, wlewasz mleko, wódkę albo spirytus (jest gęściejsze) i wszystko mieszasz. Jak za gęste można rozcieńczyć zwykłym mlekiem!!! Likier polecam bardzo smaczny i super nadaje się na prezent!!!

Malibu

75ml mleka skondensowanego niesłodzonego
75 ml likieru Malibu lub Basilio

Mleko i likier wlać do shakera ( mix max ) i schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki dobrze zamykamy shaker i ubijamy aż płyn potroi objętość.

Malibu II

250 ml śmietanki z kartonika 30%
2 łyżki kakao
100 g koniaku lub wódki

Wszystkie składniki krótko i energicznie mieszamy w Mix Max
po czym schładzamy w lodówce.

Balis

40ml śmietany kremówki 36%
3 duże łyżki czekolady lub kakao
3 łyżki cukru
15 dużych łyżek Brandy lub Koniaku.

Wszystko wlewamy do shakera ( mix max ) i mieszamy.

Aleksander

20ml spirytusu
20ml koniaku
20ml skondensowanego niesłodzonego mleka

Wszystko dokładnie wymieszać i napowietrzyć w shakerze ( mix max ).

Ajerkoniak I

250ml mleka skondensowanego
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
100ml spirytusu

Wszystkie składniki oprócz spirytusu wlać do shakera ( mix max ),
dokładnie wymieszać, w trakcie mieszania dodawać po trochu spirytusu.
Po wymieszaniu schłodzić w lodówce.

Ajerkoniak II

250ml wódki czystej
250ml gęstej śmietany
2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę, cukier i żółtka dobrze wymieszać w shakerze ( mix max ).
Dodać czekoladę lub kawę wcześniej rozpuszczoną w małej ilości ciepłego mleka.
W trakcie ubijania dodawać małymi porcjami wódkę. Całość ubitą schłodzić.

Casablanca

30ml wódki
20ml likieru jajecznego
20ml soku cytrynowego
40ml soku pomarańczowego

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze ( mix max ) poczym przelać do szklanek
do połowy wypełnionych skruszonym lodem.

Golden Coconut

20ml likieru bananowego
20ml białego kremu kokosowego
30ml śmietanki (mleka skondensowanego)

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze ( mix max ) poczym przelać do szklanek
do połowy wypełnionych skruszonym lodem na brzegu kieliszków można zawiesić wisienkę lub wisienki.

Filp Curaco

40ml niebieskiego curacao
40ml soku pomarańczowego
1 żółtko

Wszystko dokładnie wymieszać i napowietrzyć w shakerze ( mix max ).


Napoje bezalkoholowe

Mokkamix

1 łyżeczka zimnej mokki
1/8 l mleka
jedna duża kulka lodów czekoladowych

Mokkę i mleko wymieszać w shakerze ( mix max ) przelać do pucharów lub szklanek.
Dodać lody i lekko zamieszać. Posypać tartą czekoladą.

Polar Orange

2 kulki lodów waniliowych
50ml mleka
20ml syropu pomarańczowego

Lody, mleko, syrop oraz kostki lodu dokładnie wymieszać i napowietrzyć w shakerze ( mix max )

Kawa po Grecku

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
100 ml wody niegazowanej schłodzonej
1 łyżka mleka
kostki lodu

Wlewamy do Mix Max 50 ml wody, do tego wsypujemy kawę i cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę przelewamy do podłuznej szklanki
i pijemy przez słomkę.

Shake owocowy

jogurt naturalny
1 duży cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
owoce (około 1/2 szklanki)

Mieszamy wszystkie składniki w Mix Max i schładzamy w lodówce

Ciasto biszkoptowe

4 łyżki oleju
1 łyżka wody
100g cukru
3 całe jaja
1 cukier waniliowy
1 proszku do pieczenia
100 g mąki

Białka mieszamy w Mix Max, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, i po trochu zwykły cukier,
następnie olej i wodę a na końcu mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając.
Gotowe ciasto wlewamy do formy sylikonowej i pieczemy ok. 2o min. w temp. 200

PRZEPISY DO LILIANY

Tort Brzoskwiniowy

2 szt. galaretki brzoskwiniowej
3 serki ( homo ) brzoskwiniowe
1 paczka biszkoptów

Galaretkę rozpuścić w 1 litra wrzącej wody poczym schłodzić ją do stanu zawiesiny.
W shakerze ( mix max ) zmiksować serki i zagęszczoną galaretkę.
Drugą galaretkę robimy według przepisu (w 1 l wody i schładzamy)
Do liliany przekładamy połowę masy serowej a następnie schładzamy w lodówce.
Po stężeniu nakładamy na ser schłodzoną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Po zgęstnieniu galaretki nakładamy na nią drugą połowę masy serowej,
poczym na ser układamy biszkopty i przykrywamy szerokim dnem jednocześnie odpowietrzając Lilianę.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Tort Brzoskwiniowy z Niespodzianką

Wystarczy dokupić torebkę okrągłych biszkoptów.
Następnie przygotować 1 szklankę mocnej ostudzonej kawy
i wlać kieliszek alkoholu albo 1 łyżeczkę spirytusu,
pojedynczo nasączać biszkopty i układać na pierwszej warstwie sera.

Ptasie Mleczko

Dwie galaretki owocowe rozpuścić w 1 l wrzącej wody ostudzić,
w shakerze ( mix max ) rozrabiamy śnieżkę, dolewamy połowę chłodnej galaretki
i wlewamy do liliany do stężenia. Rozrabiamy drugą część śnieżki
i dolewamy do niej drugą galaretkę. Na dnie liliany układamy biszkopty.
Można użyć różnych smaków i kolorów galaretki.

Galaretka z mrożonymi truskawkami

Do liliany wkładamy 1 kilogram mrożonych owoców np. truskawek.
Galaretkę rozpuszczoną i gorącą wlewamy do formy, lilianę szczelnie zamykamy
i pozostawiamy do czasu stężenia. Podajemy z bitą śmietaną.

Galaretka Zebra

Dwie, trzy, lub cztery galaretki rozpuszczamy w wodzie i warstwami zalewamy lilianę
robiąc to pionowo za każdym razem czekając do czasu stężenia poprzedniej.
Po zastygnięciu wyjmujemy komin czyli środkową część liliany i wypełniamy ją śmietanką śnieżką lub owocami.

Lodowiec „ BIAŁA GÓRA ’’

5 – 6 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g
1 żelatyny Dr Oetkera ( 4 małe łyżeczki )
1 paczka biszkoptów lub biszkopty okrągłe wyśmienitki
2 łyżki cukru, albo mniej według uznania
1 utartej gorzkiej czekolady, albo 2 łyżki kakao
4 łyżki kokosu ( piórka )

Do pojemnika Candy wkładamy serki. W szklance gorącej wody rozpuszczamy
4 łyżeczki żelatyny, dodajemy cukier
( dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny – nie gotować ) i studzimy.

UWAGA ! zawartość jednej paczki żelatyny wystarcza na 2 desery .
W Candy łączymy mikserem serki i żelatynę na jednolitą białą masę.
Połowę masy przekładamy do osobnego pojemnika .
Do pozostawionej masy wsypujemy 4 łyżki kokosu
( albo sparzone rodzynki i kosteczki owoców np. brzoskwiń (z syropu).

Lilianę lekko smarujemy oliwą i wylewamy jako pierwszą masę z kokosem,
potem układamy mocno nasączone osłodzoną kawą lub alkoholem biszkopty.
2 połowę białej masy wlewamy do „ Candy ” wsypujemy utartą czekoladę lub 2 łyżki kakao
mieszamy i wylewamy na biszkopty. Formę zamykamy i odpowietrzamy.
Deser odstawiamy do zastygnięcia

PRZEPISY DO CUDU KUCHENNEGO

Zasady gotowania

1. Mięso gotujemy tylko białe bez kości np. pierś z kurczaka, pierś z indyka,
    młoda cielęcina, filety rybne. Czas gotowania od 30 do 45 min.
2. Warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce np. marchew, pietruszka, seler.
    UWAGA !!! nie ugotują się warzywa strączkowe
3. Makarony ( Malma, Lubelski, Goliada, Federici ) ; Kasze ; Ryż ( najlepiej Kresto )
    UWAGA gotujemy taki czas jak podano na opakowaniu,...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin