Pizza a’la Pizza Hut
Ciasto puszyste
Składniki na 2 porcje (można powiększyć):
· 400 g mąki;
· 30 g drożdży;
· 4 łyżki oliwy z oliwek;
· 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach;
· Pół łyżeczki soli;
· Szczypta pieprzu;
· Zioła: bazylia, oregano, tymianek;
· 200g sera mozzarella
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Dodać trochę ziół. Ciasto zagniatać przez około 10min. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem je rozwałkować na placek o grubości ok. 5-6mm i ponakłuwać je widelcem.
W zależności od rodzaju pizzy dodać pożądane składniki. Np. do Margherity na cieście rozprowadzić sos pomidorowy i obsypać serem mozzarella.
Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180stopni.
P.S. Wypróbowany przepis.
Ciasto cienkie
Składniki na 2 porcje:
· 400g mąki;
· 40g drożdży;
· 6-7 łyżek oliwy z oliwek;
· Woda;
· Pół łyżeczki cukru;
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
· Sól, pieprz
· Zioła: bazylia, oregano, tymianek
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzeba łyżkami wody, polowa łyżeczki cukru i szczypta soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedna czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 3 mm i ponakłuwać je widelcem.
Piec tak jak przy cieście puszystym.
P.S. Jeszcze nie wypróbowany przepisJ
Pizza - Sos pomidorowy
· 2 łyżki pasty pomidorowej;
· 2 łyżki wody;
· 2 ząbki czosnku;
· Sól, pieprz;
· 2-3 łyżki posiekanych ziół (oregano, tymianek, bazylia)
Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła (mogą być oczywiście z torebkiJ).
Odstawić na około 10-15minut
sumo1962