Pizza a'la Pizza Hut.doc

(122 KB) Pobierz

Pizza a’la Pizza Hut

Ciasto puszyste

Składniki na 2 porcje (można powiększyć):

·         400 g mąki;

·         30 g drożdży;

·         4 łyżki oliwy z oliwek;

·         2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach;

·         Pół łyżeczki soli;

·         Szczypta pieprzu;

·         Zioła: bazylia, oregano, tymianek;

·         200g sera mozzarella

 

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Dodać trochę ziół. Ciasto zagniatać przez około 10min. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem je rozwałkować na placek o grubości ok. 5-6mm i ponakłuwać je widelcem.

 

W zależności od rodzaju pizzy dodać pożądane składniki. Np. do Margherity na cieście rozprowadzić sos pomidorowy i obsypać serem mozzarella.

 

Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180stopni.

 

P.S. Wypróbowany przepis.

 

 

 

 

Ciasto cienkie

Składniki na 2 porcje:

·         400g mąki;

·         40g drożdży;

·         6-7 łyżek oliwy z oliwek;

·         Woda;

·         Pół łyżeczki cukru;

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia;

·         Sól, pieprz

·         Zioła: bazylia, oregano, tymianek

 

Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzeba łyżkami wody, polowa łyżeczki cukru i szczypta soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

 

Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedna czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 3 mm i ponakłuwać je widelcem.

 

Piec tak jak przy cieście puszystym.

 

P.S. Jeszcze nie wypróbowany przepisJ

 

 

Pizza - Sos pomidorowy

Składniki na 2 porcje:

 

·         2 łyżki pasty pomidorowej;

·         2 łyżki wody;

·         2 ząbki czosnku;

·         Sól, pieprz;

·         2-3 łyżki posiekanych ziół (oregano, tymianek, bazylia)

 

Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła (mogą być oczywiście z torebkiJ).

 

Odstawić na około 10-15minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin