Spienianie mleka
Najlepiej przyrządzać z kawy: Arabica Santos z Brazylii, Arabica Monsoon Malabar i Arabica Plantation A z Indii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Arabica AA Plus Superstar z Kenii, Arabica La Pastora Dotta Tarrazu z Kostaryki, Arabica Maragogype Barranca Honda z Meksyku, Arabica Fine Quality z Tanzanii To kolejna klasyczna kawa włoska. Składa się w ½ z mleka i ½ kawy. Do wysokiej, żaroodpornej szklanki nalać mleka i spienić je, następnie do dzbanuszka z dzióbkiem zaparzyć espresso i delikatnie nalać do mleka po brzegu szklanki. Kawa i mleko powinny się rozwarstwić, wówczas na dnie szklanki będzie mleko, potem 1,5-2 centymetrowa warstwa kawy i na wierzchu piana mleczna. Można ewentualnie łyżeczką dołożyć pianki mlecznej, by zakryć miejsce, w którym wlewaliśmy kawę. Pierwsze przyrządzenie Latte może być trudne, lecz jeśli temperatura mleka będzie trochę niższa niż temperatura kawy łatwiej będzie osiągnąć zamierzony efekt. Działają tu bowiem najprostsze prawa fizyki według, których płyn o niższej temperaturze zawsze utrzymuje się w niższych warstwach.
tilia62