Khorma z kurczaka.txt

(1 KB) Pobierz
Khorma z kurczaka

  	Tak przyrzadzony kurczak najlepiej smakowal bedzie z ugotowanym na sypko ryzem basmati
 
czas: 	40 minut + 1 godzina marynowania miesa
liczba porcji: 	6
 
skladniki: 	8 piersi kurczaka
2 cebule
150 ml naturalnego jogurtu
1 lyzeczka mielonych migdal�w
100 ml oleju
2 lyzeczki swiezego tartego imbiru
2 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
1 lyzeczka mielonej kolendry
2 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka chilli w proszku
1 lyzeczka nasion kminku
s�l
swieze liscie kolendry
zielona papryczka chilli
 
przyrzadzanie: 	W duzej misce wymieszac imbir, czosnek i przyprawy oraz migdaly. Dodac jogurt i dokladnie wymieszac. 
Tak przygotowana marynate pokryc oplukane wczesniej i oszuszone piersi z kurczaka (jesli sa duze, pokroic na mniejsze kawalki).
 Odstawic do lod�wki na godzine.
Na duzej patelni rozgrzac olej. Wrzucic cebule i smazyc na zloty kolor. Dodac mieso i smazyc kolejne 5-7 minut. 
Wlac wode (ok. 150 ml) i dusic pod przykryciem 25 minut. Dodac liscie kolendry i posiekana zielona chilli i dusic kolejne
 10 minut, mieszajac delikatnie raz na jakis czas.   
Zgłoś jeśli naruszono regulamin