TIKKA MASALA - wersja domowa_by_gocha2308.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki
2 duze piersi z kurczaka
1 srednia cebula
2 lyzczeki imbiru
2 lyzeczki czosnku (swiezy lub w proszku)
1 lyzeczka kuminu (kmin rzymski)
1 lyzeczka kolendry
1/4 lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka papryki najlepiej chilli
1 sredni pomidor
1 lyzka ketchupu
150 ml wody
1 jogurt naturalny (150 -200 ml)
sol
olej do podsmazenia skladnikow
swieza pietruszka do dekoracji

Pokroic pomidora w kostke.

Posiekac cebule.

Pokroic piersi z kurczaka w kostke lub sredniej wielkosci kawalki i osolic (tylko)!

W miseczce wymieszac: imbir, czosnek, kumin, kolendre, kurkume, pieprz i papryke.

Na rozgrzany olej wrzucic cebulke i podsmazyc na lekki braz. 

Dodac wymieszane przyprawy i dokladnie wymieszac. 

Nastepnie dodac pokrojonego pomidora i ketchup.

 Zalac woda i zagotowac.

Nastepnie dodac kawalki kurczaka i wszystko gotowac ok 10-15 min. 

Jak kurczak bedzie miekki nalezy dodac jogurt i podgotowac jeszcze ok. 5min.

Podawac najlepiej z ryzem. Na talerzu mozna udekorowac zielona pietruszka.


Dodatkowa uwga:
Jest to jedna z wielu wersji tikka masala. Roznice polegaja na dodawanych przprawach. Prosze sie wiec nie dziwic, ze danie to moze smakowac nieco inaczej niz w indyjskiej restauracji.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin