Pilaw z pieczarkami khumbi pilao.txt

(0 KB) Pobierz
1 szklanka ry�u
2 szklanki wody
3-4 �y�ki sklarowanego mas�a
ghee
1 �rednia cebula
3 kardamony (dowolnie)
2 go�dziki
1/2 �y�eczki cumin lub 1/4 �y�eczki kminku
1/2 �y�eczki pieprzu
1/2 �y�eczki soli
25 dag pieczarek grubo posiekanych

Cebul� sma�y� na rozgrzanym ma�le przez minut�.

 Doda� kardamon, go�dziki, cumin lub kminek, pieprz i s�l, sma�y� przez 2 min., mieszaj�c. 

Doda� grzyby, sma�y� przez 5 min., delikatnie mieszaj�c. Pieczarki prze�o�y� �y�k� cedzakow� na talerz. 

Doda� ry�. wla� wod�, zamiesza�, zagotowa�.

 Zmniejszy� p�omie� i gotowa� pod przykryciem na bardzo ma�ym ogniu przez 15 min.

 Wsypa� grzyby, lekko wymiesza� i dusi� przez 15 min. Wstawi� na 15 min: do nagrzanego piekarnika (160 C),

 przykry� mokr� �ciereczk�. Podawa� z zielon� sa�at� ze �mietan� lub indyjska sa�atk� ewentualnie z sosem
Zgłoś jeśli naruszono regulamin