Cukiernik (741201 wg klasyfikacji zawodów i specjalności)
Opis stanowiska pracy.
Cukiernik zajmuje się zarówno wytwarzaniem typowych wyrobów cukierniczych jak i przygotowaniem i dostarczeniem składników. Po przygotowaniu składników cukiernik obsługuje urządzenia wspomagające jego pracę, w które wyposażony jest zakład. Należą do nich: ubijaczki, mieszałki do ciast, walce do wałkowania, piece do pieczenia, smażarki oraz urządzenie do przecierania sera. Składniki są wkładane i wyjmowane z urządzeń ręcznie. Cukiernik nadzoruje pracę urządzeń oraz ręcznie i za pomocą małego wózka transportuje składniki z magazynu mieszczącego się na zapleczu cukierni. Część przygotowanych wyrobów umieszczanych jest w chłodni. Transport odbywa się dosyć wąskim przejściem pomiędzy metalowymi regałami.
Identyfikacja zagrożeń na stanowisku
Zagrożenie
Źródło zagrożenia (przyczyna)
Możliwe skutki zagrożenia
Środki ochrony przed zagrożeniami
Poparzenie termiczne.
Gorące powierzchnie urządzeń: pieca, patelni, garnków, form itp.), tłuszcz do smażenia.
Poparzenia ciała.
Sprawne urządzenia, osłony, przykrywki, przestrzeganie instrukcji, stosowanie rękawic i fartuchów, uwaga.
Skaleczenia.
Noże do krojenia ciast i owoców.
Rany cięte rąk.
Wzmożona uwaga.
Pochwycenie przez obracające się elementy maszyn.
Mieszałki do ciasta, walce, ubijaczki.
Zmiażdżenia palców i dłoni, urazy rąk, złamania.
Sprawne urządzenia, stosowanie się do instrukcji obsługi, wzmożona uwaga.
Przeciążenie układu ruchu - mięśniowo-kostnego.
Wkładanie i wyjmowanie form z pieca, podnoszenie worków z produktami.
Bóle kręgosłupa, pleców i nadgarstków, choroby układu ruchu.
Stosowanie się do norm podnoszenia ciężarów.
Mikroklimat gorący.
Praca przy piecach, patelniach.
Omdlenia, udar cieplny.
Odpowiednia odzież, wentylacja, zimne napoje.
Mikroklimat zimny, duże zmiany temperatury.
Przebywanie w chłodni po pobycie w pobliżu pieców.
Przeziębienia.
Odpowiednie ubranie, organizacja pracy minimalizująca przechodzenie pomiędzy miejscami o dużej różnicy temperatur.
Potknięcie i upadek na tym samym poziomie.
Śliskie i nierówne powierzchnie.
Potłuczenia, zwichnięcia, złamania.
Odpowiednie obuwie, czyste i nieśliskie powierzchnie, porządek, uwaga.
Zaprószenie oczu.
Przesypywanie i transport sypkich surowców (np, mąki).
Zapalenie spojówek, kaszel.
Uderzenie człowieka o nieruchome przedmioty.
Urządzenia, regały, wózki.
Potłuczenia, guzy, siniaki.
Porządek, wzmożona uwaga.
Zatrucie gazem.
Ulatniający się gaz z urządzeń.
Toksyczne uszkodzenie narządów wewnętrznych, śmierć.
Sprawna instalacja gazowa, sprawne urządzenia, przestrzeganie instrukcji, wentylacja.
Promieniowanie mikrofalowe.
Kuchenka mikrofalowa.
Uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Sprawne urządzenia, przestrzeganie instrukcji.
Uderzenie przez spadające przedmioty.
Wyjmowanie i wkładanie do pieca form z ciastem, zdejmowanie surowców z regałów.
Urazy kończyn dolnych.
Odpowiednie obuwie, wzmożona uwaga.
Porażenie prądem elektrycznym.
Obsługa urządzeń z napędem elektrycznym.
Porażenie prądem, śmierć.
Sprawna instalacja elektryczna, właściwa obsługa urządzeń, uwaga.
Pożar.
Piece, patelnie z gorącym tłuszczem.
Poparzenie termiczne, kalectwo.
Przestrzeganie instrukcji, uwaga.
Wybuch.
Butle z gazem.
Kalectwo, śmierć.
Właściwe zabezpieczenie i obsługa butli (przestrzeganie instrukcji).
zanka97