Zagr_Na st-Cukiernik.doc

(44 KB) Pobierz
Szklarz

Cukiernik
(741201 wg klasyfikacji zawodów i specjalności)

 

Opis stanowiska pracy.

Cukiernik zajmuje się zarówno wytwarzaniem typowych wyrobów cukierniczych jak i przygotowaniem i dostarczeniem składników. Po przygotowaniu składników cukiernik obsługuje urządzenia wspomagające jego pracę, w które wyposażony jest zakład. Należą do nich: ubijaczki, mieszałki do ciast, walce do wałkowania, piece do pieczenia, smażarki oraz urządzenie do przecierania sera. Składniki są wkładane i wyjmowane z urządzeń ręcznie. Cukiernik nadzoruje pracę urządzeń oraz ręcznie i za pomocą małego wózka transportuje składniki z magazynu mieszczącego się na zapleczu cukierni. Część przygotowanych wyrobów umieszczanych jest w chłodni. Transport odbywa się dosyć wąskim przejściem pomiędzy metalowymi regałami.

 

Identyfikacja zagrożeń na stanowisku

Zagrożenie

Źródło zagrożenia (przyczyna)

Możliwe skutki zagrożenia

Środki ochrony przed zagrożeniami

Poparzenie termiczne.

Gorące powierzchnie urządzeń: pieca, patelni, garnków, form itp.), tłuszcz do smażenia.

Poparzenia ciała.

Sprawne urządzenia, osłony, przykrywki, przestrzeganie instrukcji, stosowanie rękawic i fartuchów, uwaga.

Skaleczenia.

Noże do krojenia ciast i owoców.

Rany cięte rąk.

Wzmożona uwaga.

Pochwycenie przez obracające się elementy maszyn.

Mieszałki do ciasta, walce, ubijaczki.

Zmiażdżenia palców i dłoni, urazy rąk, złamania.

Sprawne urządzenia, stosowanie się do instrukcji obsługi, wzmożona uwaga.

Przeciążenie układu ruchu - mięśniowo-kostnego.

Wkładanie i wyjmowanie form z pieca, podnoszenie worków z produktami.

Bóle kręgosłupa, pleców i nadgarstków, choroby układu ruchu.

Stosowanie się do norm podnoszenia ciężarów.

Mikroklimat gorący.

Praca przy piecach, patelniach.

Omdlenia, udar cieplny.

Odpowiednia odzież, wentylacja, zimne napoje.

Mikroklimat zimny, duże zmiany temperatury.

Przebywanie w chłodni po pobycie w pobliżu pieców.

Przeziębienia.

Odpowiednie ubranie, organizacja pracy minimalizująca przechodzenie pomiędzy miejscami o dużej różnicy temperatur.

Potknięcie i upadek na tym samym poziomie.

Śliskie i nierówne powierzchnie.

Potłuczenia, zwichnięcia, złamania.

Odpowiednie obuwie, czyste i nieśliskie powierzchnie, porządek, uwaga.

Zaprószenie oczu.

Przesypywanie i transport sypkich surowców (np, mąki).

Zapalenie spojówek, kaszel.

Wzmożona uwaga.

Uderzenie człowieka o nieruchome przedmioty.

Urządzenia, regały, wózki.

Potłuczenia, guzy, siniaki.

Porządek, wzmożona uwaga.

Zatrucie gazem.

Ulatniający się gaz z urządzeń.

Toksyczne uszkodzenie narządów wewnętrznych, śmierć.

Sprawna instalacja gazowa, sprawne urządzenia, przestrzeganie instrukcji, wentylacja.

Promieniowanie mikrofalowe.

Kuchenka mikrofalowa.

Uszkodzenia narządów wewnętrznych.

Sprawne urządzenia, przestrzeganie instrukcji.

Uderzenie przez spadające przedmioty.

Wyjmowanie i wkładanie do pieca form z ciastem, zdejmowanie surowców z regałów.

Urazy kończyn dolnych.

Odpowiednie obuwie, wzmożona uwaga.

Porażenie prądem elektrycznym.

Obsługa urządzeń z napędem elektrycznym.

Porażenie prądem, śmierć.

Sprawna instalacja elektryczna, właściwa obsługa urządzeń, uwaga.

Pożar.

Piece, patelnie z gorącym tłuszczem.

Poparzenie termiczne, kalectwo.

Przestrzeganie instrukcji, uwaga.

Wybuch.

Butle z gazem.

Kalectwo, śmierć.

Właściwe zabezpieczenie i obsługa butli (przestrzeganie instrukcji).

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin