Marsden, dieta Haya cz 10.pdf

(1296 KB) Pobierz
153241765 UNPDF
Nasiona roślin strączkowych
- przypadek szczególny
kom i osobom cierpiącym na hipoglikemię. Dodatkową zaletą tych
nasion jest to, że przyczyniają się do produkcji kwasu masłowego,
jednego z kwasów tłuszczowych, który powstaje podczas rozkładu błon-
nika. Uważa się, że kwas masłowy zapobiega rakowi okrężnicy.
Kilka uwag o nasionach roślin strączkowych
Fasola, soczewica, groch,
groch włoski, orzeszki ziemne
1. Nie łącz nasion z produktami białkowymi (mięso, ryby, jaja,
mleko itp.) lub skrobiowymi (ziemniaki, ryż, makaron, chleb i
inne produkty zbożowe).
2. Stosuj podaną niżej metodę przygotowywania fasoli, dzięki
której nie powstają wJdęcia - pomaga ona rozkładać kłopotli-
wą rafinozę i stachiozę oraz niszczy szkodliwe enzymy.
3. Spożywaj nasiona w niewielkich ilościach.
4. Strączkowe dobrze się łączą ze wszystkimi rodzajami wa-
rzyw (z wyj ątkiem kilku skrobiowych) i z ich mieszankami.
(Nasiona roślin strączkowych to jadalne nasiona roślin z rodziny Leguminosae.)
pomeważ zawierają w dużym stężeniu zarówno białko, jak i
skrobię. Doktor Hay zaliczył je do grupy produktów skrobiowych,
ale ich nie polecał. Kwasotwórcza natura i towarzysząca im zła sła-
wajako czynnika zaburzającego proces trawienia doprowadziły go
do wniosku, że najlepiej ich unikać. Rzeczywiście, źle się łączą ze
skrobiami i białkami i są dobrze znane ze swych gazotwórczych
właściwości. Za ten stan rzeczy odpowiedzialne są cząsteczki wę-
glowodanów (skrobia) zwane rafinozą i stachiozą, które nie ulegają
właściwemu strawieniu w górnej części przewodu pokarmowego,
leczjak szalone pędząkujego dolnym partiom, rozdymając brzuch
i powodując efekty dźwiękowe, by wreszcie rozpaść się pod wpły-
wem działania bakterii w jelicie grubym.
Prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z trawieniem
wzrasta, gdy nasiona nie zostały odpowiednio prżygotowane lub są
spożywane łącznie z białkami i skrobiami. Potraktowane we wła-
ściwy sposób, posiadają wiele korzystnych własności. Groch, faso-
la i soczewica dostarczają wartościowego białka oraz żelaza, wap-
nia, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Ponieważ odkryto, że
specjalny rodzaj błonnika zawarty w nasionach roślin strączkowych
pomaga regulować poziom glukozy we krwi, poleca się je diabety-
Kiełki roślin strączkowych
Wykiełkowane nasiona mają zupełnie inną wartość odżywczą.
Tanie i łatwe do wyhodowania na domowym parapecie lub w prze-
wiewnym kredensie, kiełki dostarczają wiele składników odżyw-
czych i są bogate w aminokwasy, kwasy tłuszczowe, składniki mi-
neralne i witaminy, szczególnie w witaminę C. Więcej informacji o
kiełkowaniu można znaleźć w książce Leslie Kentona Raw Ener-
gy (Surowa energia).
Bezgazowa fasola
l. Zdecyduj, ile nasion fasoli potrzebujesz, i przejrzyj je, usu-
wając te, które mająplamki, pęknięcia lub przebarwienia.
2. Wypłucz dokładnie na sitku.
3. Namocz je na noc w zimnej (filtrowanej) wodzie. Soja wy-
maga znacznie dłuższego moczenia, zwykle około dwudziestu
czterech godzin, i najlepiej gotować ją w szybkowarze. Do na-
80
81
Z ak~alifikowa~ie ~asion roślin strączkowych jest kłopotliwe,
153241765.001.png
moczenia potrzeba czterech miarek wody na jedną miarkę fa-
soli.
4. Po namoczeniu odlej wodę i wypłucz fasolę kilkakrotnie w
świeżej wodzie.
5. Włóż fasolę do dużego gamka (nie może być aluminiowy ani
miedziany) i zalej wodą pięć centymetrów ponad jej poziom.
Dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego.
6. Zagotuj na dużym ogniu. Białe szumowiny, które pojawiają
się na wierzchu, powodują wzdęcia, zbierzje więc i wyrzuć.
7. Zmniejsz nieco ogień, tak aby fasola lekko bulgotała, a nie
gotowała się gwałtownie.
8. Uzupełniaj wodę w garnku tak, aby fasola była dobrze przy-
kryta. Dolewaj wrzącej wody z czajnika, aby fasola nie przesta-
wała się gotować za każdym uzupełnieniem wody.
9. Nie przerywaj gotowania, dopóki fasola nie będzie dość mięk-
ka, aby łatwo dała się nakłuć ostrym nożem. Czas gotowania będzie
różny w zależności od rodzaju fasoli, sprawdź zatem w książce ku-
charskiej lub na opakowaniu fasoli, jak długo jągotować.
10. Przyprawy ziołowe w czasie gotowania mogą polepszyć tra-
wierne.
11. Zawsze jedz na siedząco. Przeżuwaj bardzo dokładnie. Ni-
gdy nie jedz fasoli późnym wieczorem ani gdy jesteś zmęczona.
Soja i produkty Z soi takie jak to/u, tempeh, miso,
mąka sojowa i mleko sojowe
Produkty z soi stanowią osobny dział wśród fasoli i zaliczane są
do białek. Niektórzy mogą mieć trudności ze strawieniem soi, dla-
tego powinno sięjąspożywać z umiarem.
Na nieprzewidziane okoliczności dobrze jest mieć zapas fasoli
w puszkach, pamiętaj jednak, by przed użyciem wypłukać ją do-
brze pod bieżącą wodą.
Hummus
Hummus to pasta z grochu włoskiego (garbanzo), czosnku i na-
sion sezamu, który zaliczamy do produktów skrobiowych. Chociaż
nasza dieta nie poleca łączenia nasion roślin strączkowych z inny-
mi produktami skrobiowymi lub białkowymi, niewielkiej ilości hum-
musu (jedną łyżeczkę stołową) można użyć do okraszenia ziemnia-
ków w mundurkach.
82
153241765.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin