Marsden, dieta Haya cz 10.pdf
(
1296 KB
)
Pobierz
153241765 UNPDF
Nasiona roślin strączkowych
- przypadek szczególny
kom i osobom cierpiącym na hipoglikemię. Dodatkową zaletą tych
nasion jest to, że przyczyniają się do produkcji kwasu masłowego,
jednego z kwasów tłuszczowych, który powstaje podczas rozkładu błon-
nika. Uważa się, że kwas masłowy zapobiega rakowi okrężnicy.
Kilka uwag o nasionach roślin strączkowych
Fasola, soczewica, groch,
groch włoski, orzeszki ziemne
1. Nie łącz nasion z produktami białkowymi (mięso, ryby, jaja,
mleko itp.) lub skrobiowymi (ziemniaki, ryż, makaron, chleb i
inne produkty zbożowe).
2. Stosuj podaną niżej metodę przygotowywania fasoli, dzięki
której nie powstają wJdęcia - pomaga ona rozkładać kłopotli-
wą rafinozę i stachiozę oraz niszczy szkodliwe enzymy.
3. Spożywaj nasiona w niewielkich ilościach.
4. Strączkowe dobrze się łączą ze wszystkimi rodzajami wa-
rzyw (z wyj ątkiem kilku skrobiowych) i z ich mieszankami.
(Nasiona roślin strączkowych to jadalne nasiona roślin z rodziny
Leguminosae.)
pomeważ zawierają w dużym stężeniu zarówno białko, jak i
skrobię. Doktor Hay zaliczył je do grupy produktów skrobiowych,
ale ich nie polecał. Kwasotwórcza natura i towarzysząca im zła sła-
wajako czynnika zaburzającego proces trawienia doprowadziły go
do wniosku, że najlepiej ich unikać. Rzeczywiście, źle się łączą ze
skrobiami i białkami i są dobrze znane ze swych gazotwórczych
właściwości. Za ten stan rzeczy odpowiedzialne są cząsteczki wę-
glowodanów (skrobia) zwane rafinozą i stachiozą, które nie ulegają
właściwemu strawieniu w górnej części przewodu pokarmowego,
leczjak szalone pędząkujego dolnym partiom, rozdymając brzuch
i powodując efekty dźwiękowe, by wreszcie rozpaść się pod wpły-
wem działania bakterii w jelicie grubym.
Prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z trawieniem
wzrasta, gdy nasiona nie zostały odpowiednio prżygotowane lub są
spożywane łącznie z białkami i skrobiami. Potraktowane we wła-
ściwy sposób, posiadają wiele korzystnych własności. Groch, faso-
la i soczewica dostarczają wartościowego białka oraz żelaza, wap-
nia, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Ponieważ odkryto, że
specjalny rodzaj błonnika zawarty w nasionach roślin strączkowych
pomaga regulować poziom glukozy we krwi, poleca się je diabety-
Kiełki roślin strączkowych
Wykiełkowane nasiona mają zupełnie inną wartość odżywczą.
Tanie i łatwe do wyhodowania na domowym parapecie lub w prze-
wiewnym kredensie, kiełki dostarczają wiele składników odżyw-
czych i są bogate w aminokwasy, kwasy tłuszczowe, składniki mi-
neralne i witaminy, szczególnie w witaminę C. Więcej informacji o
kiełkowaniu można znaleźć w książce Leslie Kentona
Raw Ener-
gy
(Surowa energia).
Bezgazowa fasola
l. Zdecyduj, ile nasion fasoli potrzebujesz, i przejrzyj je, usu-
wając te, które mająplamki, pęknięcia lub przebarwienia.
2. Wypłucz dokładnie na sitku.
3. Namocz je na noc w zimnej (filtrowanej) wodzie. Soja wy-
maga znacznie dłuższego moczenia, zwykle około dwudziestu
czterech godzin, i najlepiej gotować ją w szybkowarze. Do na-
80
81
Z
ak~alifikowa~ie
~asion roślin strączkowych jest kłopotliwe,
moczenia potrzeba czterech miarek wody na jedną miarkę fa-
soli.
4. Po namoczeniu odlej wodę i wypłucz fasolę kilkakrotnie w
świeżej wodzie.
5.
Włóż fasolę do dużego gamka (nie może być aluminiowy ani
miedziany) i zalej wodą pięć centymetrów ponad jej poziom.
Dodaj łyżkę stołową octu jabłkowego.
6.
Zagotuj na dużym ogniu. Białe szumowiny, które pojawiają
się na wierzchu, powodują wzdęcia, zbierzje więc i wyrzuć.
7.
Zmniejsz nieco ogień, tak aby fasola lekko bulgotała, a nie
gotowała się gwałtownie.
8. Uzupełniaj wodę w garnku tak, aby fasola była dobrze przy-
kryta. Dolewaj wrzącej wody z czajnika, aby fasola nie przesta-
wała się gotować za każdym uzupełnieniem wody.
9. Nie przerywaj gotowania, dopóki fasola nie będzie dość mięk-
ka, aby łatwo dała się nakłuć ostrym nożem. Czas gotowania będzie
różny w zależności od rodzaju fasoli, sprawdź zatem w książce ku-
charskiej lub na opakowaniu fasoli, jak długo jągotować.
10. Przyprawy ziołowe w czasie gotowania mogą polepszyć tra-
wierne.
11. Zawsze jedz na siedząco. Przeżuwaj bardzo dokładnie. Ni-
gdy nie jedz fasoli późnym wieczorem ani gdy jesteś zmęczona.
Soja
i
produkty
Z
soi takie jak to/u, tempeh, miso,
mąka sojowa i mleko sojowe
Produkty z soi stanowią osobny dział wśród fasoli i zaliczane są
do białek. Niektórzy mogą mieć trudności ze strawieniem soi, dla-
tego powinno sięjąspożywać z umiarem.
Na nieprzewidziane okoliczności dobrze jest mieć zapas fasoli
w puszkach, pamiętaj jednak, by przed użyciem wypłukać ją do-
brze pod bieżącą wodą.
Hummus
Hummus to pasta z grochu włoskiego (garbanzo), czosnku
i
na-
sion sezamu, który zaliczamy do produktów skrobiowych. Chociaż
nasza dieta nie poleca łączenia nasion roślin strączkowych z inny-
mi produktami skrobiowymi lub białkowymi, niewielkiej ilości hum-
musu (jedną łyżeczkę stołową) można użyć do okraszenia ziemnia-
ków w mundurkach.
82
Plik z chomika:
alem
Inne pliki z tego folderu:
Dieta Haya, okładka.jpg
(1017 KB)
Marsden, dieta Haya cz 12.pdf
(21889 KB)
Marsden, dieta Haya cz 11.pdf
(315 KB)
Marsden, dieta Haya cz 10.pdf
(1296 KB)
Marsden, dieta Haya cz 09.pdf
(1504 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dieta Atkinsona
Dieta Dąbrowskiej
Dieta Dukana
Dieta Kapuściana
Dieta Montignaca
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin