Przepis na ten makowiec używam dwa razy do roku - na Wielkanoc i na Boże Narodzenie, a upieczone ciasto zawsze smakuje tak samo rewelacyjnie.
ciasto:
· 1 kg mąki
· 35 dkg cukru
· 8 żółtek
· 10 dkg drożdży(tych najzwyklejszych, a nie z proszku)
· 0,5 litra ciepłego, ale nie gorącego mleka
· 1 margaryna
· sok z 1 cytryny
· szczypta soli masa makowa:
· 0,5 kg maku
· 25 dkg cukru
· 4 łyżki miodu
· 10 dkg masła
· cukier waniliowy, albo najlepiej laska wanilii gotowana przez 5 minut w mleku
· 10 dkg rodzynek
· 10 dkg orzechów włoskich
· jak ktoś lubi jeszcze jakieś inne bakalie to może śmiało dodawać
· 4 białka
Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, odrobiny ciepłego mleka i szczypty soli - dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn zacznie podrastać, wtedy utrzeć żółtka z pozostałym cukrem (najlepiej w makutrze jak ktoś ma) . Do utartych żółtek dodać rozczyn, resztę mleka i mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać sok z cytryny i roztopioną margarynę i wyrobić aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mak ugotować, odcedzić i zmielić przez cienkie sitko. Postawić na gaz i jak będzie ciepły dodać cukier, miód, roztopiony tłuszcz i bakalie. Mieszać na gazie aż do rozpuszczenia tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia i jak będzie zimne dodać białka.
Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części, ile chce się zrobić makowców. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na szerokość blaszki,w której będzie pieczony. Na 3/4 powierzchni rozwałkowanego prostokąta rozsmarować białko i wyłożyć nie za grubą warstwę masy makowej. Ciasto zawijać w rulon, tak by zakończyć zwijanie na kawałku ciasta bez maku. Ciasto zawinąć delikatnie w papier śniadaniowy posmarowany masłem lub margaryną, albo w papier do pieczenia i położyć w blaszce zawinięciami do dołu. Blaszki z makowcami postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach około 1 godziny.
Upieczone makowce udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą.
Tina00