- oliwa z oliwek- sos sojowy- maggi- musztarda- przyprawy typu warzywko plus pieprz, ciut papryki i trochę zielonego, np oregano- miód (troszkę)
Osobiście żeberek nie lubię, ale mogę podać kilka przykładów jak zrobić (wszystkie zaczerpnięte z www.mniammniam.pl)1. MARYNATA:2 łyżki miodu2 łyżki ostrej musztardy4 łyżki oleju2 ząbki drobno posiekanego czosnkusól, pieprz,majeranekWiadomo - odstawić na parę godzin do lodówki i na grilla 2.składnikiżeberka:1 kg chudych żeberekmarynata:6 łyżek sosu sojowego3 łyżki miodusok z jednej cytryny2 łyżki sosu sambal oelek (niekoniecznie)4 ząbki czosnkusałatka:2 spore, dojrzałe mangoananas (ostatecznie można zastąpić ananasem z puszki)łyżeczka brązowego cukru (można zastąpić białym)sok z połowy cytryny lub jeszcze lepiej limonkiszczypta ostrej czerwonej papryki w proszkusposób przygotowaniaWszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie w miseczce.Żeberka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, następnie kroję na kawałki, tak by w każdym były po 2 kostki.Mięso przekładam do miski, zalewam marynatą, mieszam dokładnie, by wszystkie kawałki mięsa się nią pokryły. Przykrywam i wstawiam do lodówki na co najmniej kilka godzin - najlepiej na noc.Przyrządzam sałatkę: mango i ananasa obieram i kroję na kostkę o boku 1 cm. Przekładam do miseczki, dodaję cukier, ostrą paprukę i sok z cytryny, mieszam dokładnie i wkładam do lodówki na pół godziny.Lekko odsączone żeberka układam na grillu i piekę po 10-15 minut z każdej obracając je od czasu do czasu. Podczas pieczenia co chwilę smaruję je pozostałą marynatą aż staną się lśniące i chrupiące.Podaję z sałatką. 3.składniki1 kg chudych żeberekkilka łyżek mioduczosnek granulowanyulubiony ketchupsposób przygotowaniaŻeberka umyć, poporcjować, obsypać obficie czosnkiem granulowanym, zalać miodem tak, żeby były dokładnie pokryte miodem.Wstawić na bodę do lodówki, można czasem pomiąchać. Radzę użyć wysokiej miski, gdyż mięso puszcza soki i można zalać lodówkę.Mięsa nie trzeba solić ani używać jakichkolwiek dodatkowych przypraw. Poetm ułożyć najlepiej na kratce i piec aż mięsko będzie miękkie, pociemniałe od miodu i temperatury, wytopione z tłuszczu.Podawać z pieczywem, polewać obficie ketchupem najlepiej pikantnym, ale co kto lubi.
Marynata do karkówki z grilla
Składniki: 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku główka czosnku pół opakowania czerwonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżki suszonego rozmarynu sól pieprz Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami Uwagi: marynata jest przeznaczona na około 1kg-1,5kg mięsa. mięso pokroić wcześniej w plastry (3cm-4cm) i rozbić młotkiem, następnie dokładnie w głębokim naczyniu wymieszać z marynata i wstawić do lodówki na jeden dzień przed grillowaniem.Żeberka z grilla
Składniki:
· 1 kg żeberek
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 5 ząbków czosnku
· 150 ml ginu
· 3 łyżeczki miodu
· 100 ml sosu sojowego
· po 3 łyżki: oleju i octu winnego
· po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki, czosnku granulowanego
Sposób przyrządzania:
Żeberka kroimy na porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15–20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte wywarem. W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek. Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą. Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą.
darek971