Rurki z bita smietanaOk. 12 szt. Czas przygotow. 2 godz.Ciasto francuskie:250 g maki,250 g masla,125 ml zimnej wody,1 lyzeczka octu,sol.Inne:1 zoltko do posmarowania rurek,cukier krysztal do posypania,500 ml bitej smietany z cukrem.1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode wymieszanaz octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryci wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac dowewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokato wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 3 mm. Pokroic w paski szerokosci 2 cm, nawinacna metalowe rurki, tak by zwoje ciasta zachodzily na siebie. Posmarowac rurki zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody i posypac cukrem krysztalem. Piec15-20 min w temp. 240żC. Ostudzic, wyjac z ciastek metalowe rurki.3. Ubita na sztywno smietane nalozyc do szprycy i napelnic rurki. Mozna rownieznapelnic je kremem waniliowym.- Rurki przed upieczeniem mozna posypac platkami migdalowymi.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 88.
slafco