Arabskie pierniczki.doc

(527 KB) Pobierz
Arabskie pierniczki

Arabskie pierniczki

Składniki:
 

 - 4 jaja
 - 3/4 szkl. cukru
 - 1/2 szkl. oleju
 - 3 szklanki mąki razowej ( dałam pszenną razową )
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia( dałam 1 ł.)
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 0,5 szklanki daktyli bez pestek
 - 0,5 szklanki migdałów
 - 0,5 szklanki orzechów włoskich
 - 0,5 szklanki suszonych moreli
 - ziarno sezamu do posypania wierzchu caisteczek


Ubić 3 jaja z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem a na koniec posiekane bakalie.
Przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić je na dwie części, z każdej ulepić wałek długości 35 cm i grubości 5 cm.
Ułożyć oba wałki na papierze pergaminowym, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi.
Roztrzepanym jajem posmarować wierzch każdego wałka a następnie posypać sezamem.
Piec 20 min. na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175 stopni C.
Odstawić na 5 min do ostudzenia, następnie pokroić na kawałki grubości 2 cm.
Ponownie ułożyć na blaszce i piec kolejne 15 min. w tej samej temperaturze.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin