Wiśniowe oczka.doc

(493 KB) Pobierz
Wiśniowe oczka

Wiśniowe oczka

 

Składniki:

 

1 margaryna Kasia
400 g. mąki
120 g. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Składniki na mus wiśniowy:
ok. 500 g. wiśni bez pestek
ok. 200 g. cukru
1 galaretka wiśniowa
ok. 30 wisienek bez pestek do dekoracji ciastek
tłuszcz do posmarowania blaszki

 

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę "Kasia", którą kroimy nożem i rozcieramy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki (żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder) i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należy rozwałkować na cienkie placki i wykrawać ciasteczka (jedno od szklanki, drugie również od szklanki ale z wyciętym małym kółeczkiem np. od kieliszka). Ciasteczka układamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy w piekarniku, w temperaturze ok. 170 stopni. Gdy ciasteczka przestygną przekładamy je musem wiśniowym.
Mus wiśniowy:
Czyste wiśnie bez pestek miksujemy, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy mus jest gorący dodajemy cukier i ciągle podgrzewamy mieszając go. Gdy mus się zagotuje zdejmujemy go z ognia i do gorącego dodajemy galaretkę wiśniową i mieszamy do rozpuszczenia galaretki.
Przestygniętym musem przesmarowujemy ciasteczka i składamy, tak aby ciasteczko z dziurką było na wierzchu. Ciasteczka dekorujemy wisienką i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin