40 dag mąki tortowej 25 dag Kasia 2 jajka 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka otartej skórki z cytryny szczypta proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego 5 dag siekanych migdałów galaretka owocowa
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z Kasia. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, 1 całe jajko, 1 żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny, posiekane migdały i aromat migdałowy, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1h. Następnie ciasto cienko rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka, w co drugim ciastku za pomocą mniejszej foremki wycinać dziurkę. Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pełne ciasteczka, posmarować brzegi pozostałym białkiem i nałożyć ciastka z dziurką, docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu środki napełnić krzepnącą galaretką owocową.
barbarauczciwek