Ciasteczka z galaretką.doc

(232 KB) Pobierz
Ciasteczka z galaretką

Ciasteczka z galaretką

 

             

 

40 dag mąki tortowej
25 dag Kasia
2 jajka
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka otartej skórki z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
5 dag siekanych migdałów
galaretka owocowa

 

 

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z Kasia. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, 1 całe jajko, 1 żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny, posiekane migdały i aromat migdałowy, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1h. Następnie ciasto cienko rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka, w co drugim ciastku za pomocą mniejszej foremki wycinać dziurkę. Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pełne ciasteczka, posmarować brzegi pozostałym białkiem i nałożyć ciastka z dziurką, docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu środki napełnić krzepnącą galaretką owocową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin