Składniki:
· 150 g masła
· 3 jajka
· 150 g cukru
· 200 g wiórek kokosowych
· 50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 50 g posiekanej ciemnej czekolady
· 50 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Roztopić masło, odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Wlać żółtka, dalej ubijając. Na koniec wlać tłuszcz, ubijając tą samą końcówką miksera.
W drugim naczyniu wymieszać kokos, skórkę pomarańczową, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dodać do reszty składników.
Formę keksówkę (u mnie rynienka o wymiarach 10 x 30 cm) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
barbarauczciwek