Kokosowy bochenek z czekoladą.doc

(160 KB) Pobierz
Kokosowy bochenek z czekoladą

Kokosowy bochenek z czekoladą

Składniki:

·         150 g masła

·         3 jajka

·         150 g cukru

·         200 g wiórek kokosowych

·         50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

·         50 g posiekanej ciemnej czekolady

·         50 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Roztopić masło, odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Wlać żółtka, dalej ubijając. Na koniec wlać tłuszcz, ubijając tą samą końcówką miksera.

W drugim naczyniu wymieszać kokos, skórkę pomarańczową, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dodać do reszty składników.

Formę keksówkę (u mnie rynienka o wymiarach 10 x 30 cm) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Kokosowy bochenek z czekoladą

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin