Kostka kokosowa.doc

(113 KB) Pobierz
Kostka kokosowa

Kostka kokosowa

Składniki na ciasto:

·         1 kostka masła/margaryny (250 g)

·         1 szklanka cukru (daję zazwyczaj troszkę mniej)

·         1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

·         cukier waniliowy (16 g)

Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu rozpuszczenia masła. Wystudzić.

Ponadto:

·         2,5 szklanki mąki

·         2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 jajka

·         2 żółtka

Wszystkie te składniki dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości.

Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią gotowe ciasto. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 32 sztuki).

Polewa:

·         1/2 kostki masła (125 g)

·         1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

·         10 łyżek cukru

·         3 - 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka)

Ponadto:

·         wiórki kokosowe, około 30 dag

Każdą kostkę namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie sztućcami, robi się niezły bałagan :), następnie obtaczać w wiórkach, odłożyć na talerz.

Smacznego :)

Kostka kokosowa

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin