Babka piernikowa.doc

(111 KB) Pobierz
Babka piernikowa

Babka piernikowa

Składniki:

·         2/3 szklanki cukru

·         pół szklanki mleka

·         pół szklanki miodu

·         125 g masła lub margaryny

·         3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)

·         1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)

·         1 szklanka mąki

·         1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

·         2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

·         3 jajka, oddzielnie białka i żółtka

Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieścić w garnuszku, zagotować, mieszajac, aż do rozpuszczenia składników.

Po wystudzeniu dodać orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i zmiksować. Dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Białka ubić na sztywną masę, połączyć delikatnie z masą ciastową.

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 22 - 23 cm z kominkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

babka piernikowa

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin