Biszkopt z krupczatki.doc

(21 KB) Pobierz

Biszkopt kakaowy:

8 jaj

8 łyżek cukru /ja daję tak z 10/

8 łyżek mąki krupczatki

1 łyżka kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem tak na gęsto /jak kogel mogel/, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia,

piec około 45 minut w temp. 180-200 stopni.

Jak się upiecze przekroić na pół.

Budyń:

1/2 litra mleka zagotować z 1 niepełną szklanką cukru.

W niedużej ilości mleka rozrobić 2 łyżki mąki krupczatki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jak się mleko zagotuje to wlać tą mąkę i ugotować z tego budyń.

Wystudzić dobrze budyń.

Jak będzie już zimny, kostkę masła utrzeć i dodawać po łyżce ten budyń?

Potem przełożyć nim ciasto.

Polewa:

1/2 kostki margaryny,

5 łyżek cukru,

4 łyżki wody,

5 łyżeczek kakao, zagotować, pogotować chwilę i przestudzić. Wylać na ciasto.

A do masy, jak będziesz masło z budyniem ucierać daj trochę wódki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin