Miód pitny.doc

(22 KB) Pobierz
Miód pitny

Miód pitny

 

Istnieją dwa sposoby wyrobu miodów pitnych:

1. "Na zimno" - bez gotowania brzeczki miodowej.

2. "Na gorąco" - przed fermentacją brzeczkę gotuje się ("warzy") - wówczas fermentacja przebiega bardziej prawidłowo, zas smak miodu jest lepszy (tzw. miody sycone).

Czynności przy wyrobie miodów syconych:

- przygotowanie brzeczki miodowej,

- gotowanie (warzenie) i doprawianie brzeczki,

- fermentacja brzeczki,

- dojrzewanie i doprawianie młodego miodu pitnego.

 

Przygotowanie brzeczki:

Na 10 litrów brzeczki należy wziąć 2,5 - 3 litry miodu. Wlać do naczynia miedzianego lub nierdzewnego (o poj. 20 litrów) i dodając 5-6 litrów wody, starannie mieszać.

Brzeczkę zakwasza się, dodając 30-50 g kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości wody.

 

Warzenie i dojrzewanie brzeczki:

Brzeczkę ostrożnie i powoli ogrzewamy (łatwo kipi - dlatego naczynie może być napełnione tylko do połowy). Wytwarzającą się w czasie gotowania pianę należy zbierać. Po pewnym czasie, gdy ilość piany na powierzchni brzeczki będzie niewielka, należy zmniejszyć płomień i gotować spokojnie przez ok. 30 minut.

 

Fermentacja brzeczki:

Brzeczkę należy ostudzić do temperatury pokojowej, dopełnić do objętości 10 litrów przegotowaną wodą. Dodać 3 - 5 g pożywki dla drożdży winiarskich (dodawanie pożywki jest konieczne).

Brzeczkę przelać do gąsiora, dodać uprzednio przygotowaną "matkę drożdżową", po czym postępować jak przy fermentacji wina.

 

Dojrzewanie młodego miodu:

Dobrze fermentują niezbyt gęste (np. "czwórniak") - dojrzewają szybko i po 6-8 miesiącach od czasu zakończenia fermentacji nadają się do spożycia.

Dojrzewanie "trójniaka" trwa dłużej - 1 - 1,5 roku.

 

 

Przykładowe składniki (na 10 litrów):

 

Miód "czwórniak"

1. Miód pszczeli - 2,5 litra

2. Woda - 7,5 litra

3. Kwas cytrynowy - 35 g

4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g

 

Miód "trójniak"

1. Miód pszczeli - 3,3 litra

2. Woda - 6,7 litra

3. Kwas cytrynowy - 40 g

4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin