Nalewka z głogu.rtf

(1 KB) Pobierz

Nalewka z głogu

·       500 g owoców głogu

·       1/2 litra spirytusu

·       1/2 litra wody

·       200g szklanki cukru

·       6 goździków

 

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › +160dni odstawienie › Gotowe w: 160dni30min.

Owoce dokładnie przebrać i wypłukać. Wsypać do słoja. Spirytus wymieszać z 1/4l przegotowanej wody i zalać tym owoce. Przykryć i odstawić na 4-6 tygodni. Co drugi dzień potrząsać słojem.

1/4l wody zagotować z cukrem i goździkami. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przestudzić.

Ze słoja zlać alkohol i wymieszać z syropem. Odstawić na 4 dni. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 4 miesiące.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin