Nalewka na mandarynkach.rtf

(1 KB) Pobierz

Nalewka na mandarynkach

 

 

 

Mandarynka, Citrus reticulata – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych pochodząca z Azji Połódniowej. Słodkie owoce mandarynki zawierają witaminę A, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, oraz cynk.

Składniki:

·       1 kg mandarynek

·       1 l spirytusu

·       250 g cukru

·       500 ml wody

Przygotowanie:

Umyte nieobrane mandarynki pokroić w plastry, wyjąć pestki i zalać w słoiku alkoholem, odstawić na tydzień w nasłonecznione miejsce. Po tym czasie przygotować syrop i dolać do niego przecedzoną wcześniej nalewkę, po ostudzeniu przelać do butelek i odstawić na trzy miesiące do piwniczki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin